„Aktiivsus pindalatoetuste taotlemisel on võrreldes eelmise aastaga tõesti tõusnud. Aga kuigi toetusealuse maa üldpind on suurenenud, näitab statistika, et see on tulnud pigem põllumajandusmaa hooldamise, eelkõige rohumaade niitmise arvel, mitte teravilja ja teiste kultuuride aluse pinna suurenemise tõttu,“ ütles PRIA peadirektori asetäitja Ahti Bleive. „PRIA-l on siiski hea meel, et meie vahendatavad pindalatoetused on aidanud põllumeestel raskeid masu-aegu üle elada ning elu maal saab jätkuda,“ lisas ta.

Pindalapõhiseid otsetoetusi määrab PRIA 15 970 taotlejale 871 305 hektari kohta. Ühtse pindalatoetuse (ÜPT) ühikumäär on tänavu 1265,79 kr/ha ja toetuste summa 1,1 miljardit krooni. ÜPT-d rahastab Euroopa Liit, suurendades igal aastal eelarvet; maksimummäärani jõuab eestimaalaste ÜPT aastal 2013.

ÜPT maksmist alustas PRIA neist klientidest, kes esitasid kevadel taotluse elektroonselt e-PRIA vahendusel. „See on meie tänu nendele, kes eelistasid taotluse vormistamisel kaasaegseimat lahendust, mis lihtsustab ka taotluse menetlemist PRIA-s,“ ütles Bleive.

244,9 mln krooni määratakse tänavu põllumajanduskultuuri täiendavat otsetoetust (PTO), mille aluseks on 2006. ja 2008.a toetusõigustega seoses kindlaks tehtud põldude andmed. PTO ühikumäär on 343,43 kr/ha ja seda toetust rahastab Eesti riik. PTO maksmine algab samuti detsembris ja jõuab lõpule jaanuaris – siis juba eurodes.

Eesti eelarvest pärineb ka heinaseemne täiendav otsetoetus, mis on 54 põllumehele juba novembri keskel välja makstud (ühikumäär 583,46 kr/ha, summa 0,8 mln kr).

Detsembris maksab PRIA välja ka üle 9 mln krooni Maaelu arengukava (MAK) 2004-2006 põllumajanduslikke keskkonnatoetusi ja ebasoodsamate piirkondade toetust neile, kel on võetud vastavad 5-aastased kohustused. MAK 2007-2013 keskkonnatoetuste maksmine algab veebruaris.

Kõik toetused laekuvad liigiti eraldi maksetena taotlejate kontodele vastavalt nendele kontoandmetele, mille on taotlejad ise meie kliendiregistrile teatanud.

Toetusesaajate nimekirju avaldab PRIA oma kodulehel www.pria.ee alates 9. novembrist vaid juriidiliste isikute kohta – eraisikute ja FIEde toetuste andmete avalikustamine on Euroopa Inimõiguste Kohus keelustanud. Eraisikutel ja FIE-del soovitab PRIA oma toetuste kohta andmeid uurida elektroonilisest kliendiportaalist e-PRIA. e-PRIA kasutamisel abistavad kliente PRIA maakondlikud teenindusbürood, kus saab kasutada ka kliendiarvutit.

Pindalapõhiseid otsetoetusi makstakse põllumeestele selleks, et toetada põllumajandustootmise jätkamist ning osaliselt hüvitada kulutusi, mis tehtud maa harimiseks ja heas põllumajanduslikus korras pidamiseks. PRIA ülesanne on nii taotluste vastuvõtt ja menetlemine kui ka põldude registri pidamine, põllukaartide täpsustamine, taotlejate ja toetusnõute täitmise kontroll, toetuste määramine ja maksmine.