Miks te ei sõlmi saagikindlustuslepinguid?

ERGO kindlustusdirektor Sven Freiberg: Lõpetasime saagikindlustuse pakkumise 2004. aastal, kuna huvi selle vastu oli väike - aastas 25 põllupidajat. Nii ei tekkinud kindlustuseks vajalikku kriitilist mahtu, et seda kindlustustoodet arendada ja pakkuda. Näeme sellel kindlustusliigil Eestis tulevikku siis, kui see on põllupidajatele kohustuslik, näiteks läbi toetussüsteemide. Ajal kui saagikindlustust pakkusime, hüvitas ERGO kokku 4 miljoni ringis, ca miljon krooni aastas.

If Eesti Kindlustuse varakindlustuse vanemtootejuht Merko Kimsto: Oleme seisukohal, et Eesti väiksust arvestades saab saagikindlustus hästi toimida vaid kohustusliku kindlustusliigina, kus kõik põllumehed kindlustavad saagi ja kogutud kindlustusmaksed moodustavad piisava fondi kahjude hüvitamiseks. See tagab kindlustusseltside huvi töötada kiiremas korras välja vastav toode.

If pakub lisaks tootmishoonete ja masinate kindlustamisele näiteks metsa ja kariloomade kindlustamise võimalust. Nii metsa kui kariloomade kindlustajaid on suhteliselt vähe, kuid kahjusid on palju. Viimastel aastatel on seltsi poolt tehtud hüvitiste maht ületanud kogutud kindlustusmakseid, seega on tegu põllumeestele igati kasuliku kindlustusega.

Kariloomade ja metsa kindlustamise kogemustele tuginedes näeme, et vabatahtliku kindlustusliigina saaks saagikindlustusest üliväike nišitoode. Väikese kindlustuslepingute mahu pealt kogutud kindlustusmaksed ei suudaks katta saagikindlustuse toote arendamise ja haldamise, müümise, hüvitiste suuruse kindlaksmääramise ja hüvitiste väljamaksmisega kaasnevaid kulusid.