Saare mesi: küllap siiski mesilaste tehtud

 (13)
mesi
Foto: Bianca Mikovitš

Viimasel ajal on mitmel pool avaldatud kahtlust, kas mesi, mida me kohalikelt tootjatelt ostame, on ikkagi kvaliteetne ja kohapeal toodetud. Saaremaa puhul tundub, et need kahtlused on alusetud.

Ametliku statistika järgi toodetakse Eestis umbes 1000 tonni mett aastas. Küsimus on põhiliselt selles, kas mesi, mis Eestis saadaval, on kvaliteetne. Lühiuuring Saaremaa meetootjate seas andis siiski kindluse, et kui mandril valemett müügil liigubki, siis sarel mitte, kirjutab Meie Maa.

“Saaremaa väiksus tuleb siin meile kindlasti kasuks,”sõnas Signe Meisalu, 35-aastase kogemusega mesinik Jõiste külast Leisist. “Võime kvaliteedis suhteliselt kindlad olla: kõik tunnevad kõiki, uued tulijad võetakse luubi alla ning enda tehtud mett ju ikka usaldad.”

Ka Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürisson on kindlameelne: “Saaremaa mesi on puhas, siin ei ole mingit võitlust ega küsitavust. Pean nüüd küll kolm korda üle õla sülitama, aga meie mesinike tooteproovid on alati vastanud nõuetele ja neid tuleb usaldada, sest nad on pideva järelevalve all.”

Saaremaa mesi maksab ca 8 eurot kilo.

“Saaremaa mesi on piisavalt unikaalne, et hinda mitte alla lasta,” sõnas Tõlluste mesinik Aivar Raudmets