Lihatööstuse juhatuse esimehe sõnul on nad loa saamise eest ääretult tänulikud kohalikule veterinaar- ja toiduametile, eriti ameti peadirektorile Ago Pärtelile ja Saaremaa veterinaarkeskuse juhatajale Toivo Jürissonile. “Neist oli loa saamisel väga suur abi,” kinnitas Kristjan Leedo. Siinse veterinaarameti peamine roll oli tema sõnul aidata lihatööstust Venemaa jaoks vajaliku paberimajanduse analüüsimisel ja sealsetele standarditele vastavusse viimise juures.

Kuni 40 tonni nädalas

Leedo sõnul peavad kõik lihatooted, mida tahetakse Vene turule viia, läbima eraldi ekspertiisi. Praeguseks on ekspertiisi edukalt läbinud 13 toodet.

Praeguse seisuga on idanaabrite poole peagi teele minemas erinevad singid, viinerid, sardellid ja keeduvorstid. Ekspordimahuks on hetkeseisuga kavandatud 20–40 tonni lihatooteid nädalas. “See teeb iga nädala kohta üks või kaks rekkatäit,” täpsustas Leedo.

Lihatööstuse juhi sõnul käivad Venemaal läbirääkimised nelja edasimüüjaga. Üks kindlatest ekspordisihtidest saab olema Moskva ja teine Peterburi.

Kui mahud hiljem aga kasvama hakkavad, siis ei ole Kristjan Leedo sõnul välistatud, et Saaremaa lihatööstus peab oma tööjõudu pisut suurendama.