„Me arvasime, et kui ümberringi on taludesse kaeve puuritud ja maa on nii auklikuks tehtud, et võib-olla ei hakkagi enam. Aga siiski rõõmustas!" ütles Laugu turismitalu peremees Uku Sillaste ERR-le.

Harjumaal Tuhalas asuv nõiakaev oleksmõned päevad tagasi samuti peaaegu keema hakanud, aga kaevus vihtlevad nõiad, nagu kaevu üle ääre ajamist rahvasuus nimetatakse, võtsid viimasel hetkel hoo maha.

„Vesi lainetas ümberringi, aga keemisest jäi kümme sentimeetrit puudu,“ ütles kirjeldas Maalehele olukorda Tuhala looduskeskuse esindaja Ants Talioja ning lisas, et nüüd on kaevu öökülmadega pisut tagasi tõmmanud, keemist ei paista kusagilt, kuigi vett on maapinnal ja -pinnas tänavusele märjale sügisele iseloomulikult endiselt enam kui küll.

Samas on Tuhala nõiakaev jõulupühade ajal ja vana-aasta õhtulgi keenud mitmeid kordi, ka jaanuaris ning veebruaris. Poole sajandi jooksul, mil vesi sellest kaevust üle rakete voolanud, pole huvilised keemist näha saanud ainult ühel kuul aastast – juunis.

Aastatel 1972-1975 ei keenud Tuhala nõiakaev kordagi, 1981. aastal aga pressis vesi end maa alt välja koguni kuuel korral.