Sülemlemiskavatsusega taru avatakse ja kõik selle korpused tõstetakse taru kõrvale. Kõrvale tõstetud haudmekorpusest võetakse üks raam, kus on munaga, vaglaga või juba kaanetatud emakupp. Enamasti asub see taru teises korpuses. Mesilased harjatakse ettevaatlikult korpusse tagasi. Emakupuga tuleb ettevaatlikult ümber käia, seda ei tohi raputada. Kärge hoitakse normaalasendis, eriti siis, kui kupp on juba kaanetatud. Äravõetud raami asemele pannakse tühi raam uuest korpusest. Tühjade raamidega uus korpus tõstetakse vana taru põhjale. Emakupuga kärg pannakse uue korpuse keskele, uus põhi selle korpuse peale nii, et lennuava jääks vastassuunda. Lõpuks laotakse esialgne taru selle põhja peale uuesti üles.

Nii toimides moodustatakse kaks peret. Üks, mis jääb esialgsesse kohta, täitub lennumesilastega ja selles on üks raam emakupu või kuppudega. See on nn lendpere. Teise peresse, mis on viidud uude kohta või kõrvale, jääb ema koos noorte mesilastega. Kui sinna ongi emakuppe jäänud, siis noored mesilased koos emaga enam sülemlema ei hakka ja hävitavad need.

Kui soovitakse uut peret

lastakse alumisel ehk endisesse asukohta jäänud perel rahulikult areneda, jälgitakse vaid, et mee kogumiseks oleks küllalt ruumi, vajadusel lisatakse korpus. Ülemine pere viiakse kas kohe või paari päeva pärast kuhugi eemale ja tõstetakse oma põhja peale, sest tarutorn kasvab suve jooksul tülikalt kõrgeks ja muudab hooldamise ebamugavaks. Hiljemalt nelja nädala pärast on alumise pere uus ema paarunud ja munema hakanud. Kui nii, lastakse perel sügiseni kosuda ja pannakse tavalisel kombel talvituma. Paarumise ebaõnnestumisel tuleks allesjäänud mesilased ühendada läbi ajalehepaberi teise, kui võimalik, siis emaperega.

Uusi peresid juurde ei soovita

Nädala pärast, järgmise läbivaatuse ajal, tõstetakse alumine korpus ülemise peale. Kuna uut ema ei soovita, hävitatakse selles sülemikuppudega kärjel konkspeitliga kõik emakupud. Nädalaga on mesilaste sülemlemismeeleolu üle läinud ja tarus jätkub tavaline elutegevus.

Noppeid nüüdseks eesti keeles ilmunud raamatust „Praktiline mesindus. 1. osa" ("Mehiläishoitoa käytännössä") vahendas Uku Pihlak

Allikas: Eesti Mesinike Liidu ajaleht "Mesinik"