Probleemsed talvituvad umbrohtud on kõrrelistest rukki-kastehein, harilik kastehein ja murunurmikas. Laialehelistest harilik kesalill ja üheaastatest talvituvatest umbrohtudest vesihein, harilik hiirekõrv, põldmailane ja põldkannike.

Mullaherbitsiidid on pika toimega ja sügisel kasutades on nende eeliseks, et kevadel ei pruugi olla üldse vajadust uuesti umbrohutõrjet teha. Kõiki mulla kaudu toimivate herbitsiidide toimet suurendab mullaniiskus. Samuti tuleks jälgida, et pinnas oleks võimalikult hästi ettevalmistatud, suured mullakamakad võivad takistada preparaatide mõju. Samuti kõrge huumusesisaldusega muldadel on herbitsiidide efektiivsus mõnevõrra väiksem.

Komplet on herbitsiid, mis sisaldab kahte teineteist täiendavat toimeainet. Mõlemad toimeained püsivad mullas aktiivsena mitu nädalat pärast pritsimist – diflufenikaan kuni 6 kuud, flufenatseet kuni 3 kuud. Seetõttu toimib herbitsiid Komplet tõhusalt kaua aega ning hävitab ka need umbrohud, mis tärkavad pärast pritsimist. Parim aeg pritsimiseks on umbrohtude tärkamise või idulehtede moodustumise ajal. Kompleti kasutatakse varsti pärast kultuuri tärkamist kuni kolme pärislehe staadiumini. Arvestama peab, et kui umbrohi kasvab liiga suureks, siis seda halvemini preparaat toimib ning mõju võib jääda mittepiisavaks. Komplet on rukki-kasteheina ja paljude kaheiduleheliste (põldkannike, põldmailane, kurereha, harilik punand, raps võõrkultuurina, vesihein, kesalill jt) umbrohtude tõrjeks. Herbitsiidi Komplet võib kasutada talinisul, taliodral, rukkil ja tritikalel. Kulunorm 0,4 – 0,5 l/ha. Kõrgemat kulunormi soovitatakse kasutada suure umbrohtumuse korral, väga viljakatel ja/või raske lõimisega muldadel.

Boxer 800 EC on samuti mulla mõjuga herbitsiid, kus toimeaine imendub juurte ja lehtede kaudu ning liigub kiiresti kasvukuhikutesse. Taliteravilju võib pritsida nii enne kui pärast taliviljade tärkamist, kuni võrsumise alguseni. Kõrrelistest on väga hea mõjuga murunurmikale, harilik nurmikale, rukki-kasteheinale, põld-rebasesabale ning kukehirsile. Kaheidulehelistest mailastele, virnale, vesiheinale, põld-lõosilmale, kurerehale, verev iminõgesele, valge hanemaltsale, harilik punandile.

Hariliku kesalille, kummeli, põldmaguna, erilehise linnurohu efektiivsemaks tõrjeks võib kasutada paagisegu 2,0 l/ha Boxer 800 EC + 20g/ha Logran 20 WG. Boxer 800 EC registreeritud kulunorm on 3 l/ha. Paagisegude kasutamisel on võimalik kulunorme vähendada ning preparaatide mõju umbrohtudele on tugevam. Kuna Logran 20 WG on ainult lehtede kaudu toimiv herbitsiid, siis selle kasutamisel paagisegus Boxeriga peaks olema umbrohud vähemalt idulehtede faasis. Logran 20 WG–l on väga hea mõju rapsi varise vastu, seega kui probleemiks on ainult varis ja suuremaid kulutusi ei planeeri teha, on võimalus kasutada seda ka soolotootena. Lisaks tõrjub hästi talvituvatest umbrohtudest kesalille ja vesiheina.

Legacy 500 SC sisaldab ühte toimeainet - diflufenikaan, mis on ka tuntud toote Komplet üheks komponendiks. Ta on nii kontaktne kui mulla kaudu toimiv herbitsiid kaheiduleheliste umbrohtude tõrjeks taliviljadest talinisul, taliodral, rukkil ja tritikalel. Parimad tulemused saadakse toote kasutamisel tärkamiseelse või varase tärkamisjärgse pritsimisega, kuigi toodet võib kasutada teraviljadel kuni esimese kõrresõlme moodustumiseni. Siiski tuleb arvestada, et umbrohtude vastupanuvõime herbitsiidile kasvab koos umbrohu vanusega. Legacy 500SC on teraviljades efektiivne paljudele umbrohtudele nt raps, roomav madar ehk virn, kesalill, vesihein, kannikesed, mailased, maltsad, nõgesed jt.

Mõju suurendamiseks ja umbrohtude tõrjespektri laiendamiseks võib Legacy 500 SC segada teiste herbitsiididega. Paagisegu soovitatakse ka hilisemate kasvufaaside korral, eriti kui umbrohtudel on rohkem kui 3-4 pärislehte. Parema sügisese umbrohutõrje saavutamiseks (eriti hariliku rukkiheina korral, kuna Legacy ei tõrju kõrrelisi umbrohtusid) on soovitatav kasutada koos Boxer 800EC. Sügisesel umbrohutõrjel on kulunorm 0,06-0,25 l/ha. Väiksemat kulunormi, kuni 0,2 l/ha, kasutada umbrohtude 2 pärislehe faasini.

Kui te suuremaid kulutusi ei planeeri ja soovite sügisel tearvilja seest tõrjuda ainult konkureerivad umbrohud, milleks võib sageli muutuda hernes või rapsi varis, siis sobilikud tooted on nt eelpool mainitud Logran 20 WG, samuti Trimmer 50 SG, Ergon, Lintur 70 WG jt.

Juhul kui teil on orasheina või rukki-kasteheina probleem talinisus, rukkis või tritikales, saab selle vastu kasutada preparaati Attribut. Samuti tõrjub see edukalt odravarise. Hariliku orasheina ja rukki-kasteheina tõrje on tõhusaim, kui umbrohtudel on 4 - 5 pärislehte.

Attributi pritsitakse teraviljakasvu algfaasis, alates esimese pärislehe ilmumisest kuni hiljemalt kõrsumise alguseni. Lisaks kõrrelistele on Atribut-il mõju ka ristõielistele umbrohtudele, seega saab ka rapsi varise sellega kontrolli alla. Preparaadi mõju suurendamiseks lisage kindlasti märgajat. Kulunorm 60-100 g/ha.

Herbitsiidide valikul tuleks otsustada ikka selle järgi missugused umbrohud on teil probleemiks. Tutvuge kindlasti lähemalt ka toote etiketiga, kuhu on kirjutatud herbitsiidide mõju spekter. Enamus taimekaitsevahendite etikette on olemas Põllumajandusameti kodulehel: www.pma.agri.ee, lingi „taimekaitsevahendite infolehed“ all.

Lisaks tuleks jälgida eelkõige hilisemaid talirapsi külve, kuna mõnel pool Eestis on täheldatud nälkjate ja tigude kahjustusi ja mitte ainult minimeeritud harimisviisi korral, vaid ka künnipõhiselt. Samuti on ära näritud lehtedes süüdi lehevaablaste vastsed (tumedad ebaröövikud), kes esinevad põllul tavaliselt lokaalselt ehk teatud kohtades. Oht valitseb eelkõige siis, kui taimed on veel väga väikesed.