“See põld oli algusest peale paljutõotav,” ütles Margus Lepp Maalehele.

“Juba talve alla läks ta tugevana ning oli ka kevadel väga ilus. Siis nägin ära, et nii heas seisukorras taimi tasub toita, sest nad suudavad neile antud toitained ära kasutada.”

Lepp lisas, et võidupõld pole maa poolest sugugi Voore Farmi kõige parem. Tänavu see aga sobis. Seal oli piisavalt soojust ning külm kevad teda ei kahjustanud; samuti niiskust, mistõttu kevadsuvine põuahooaeg jättis taimed puutumata. Õnneks pääses see raps ka hiilamardika kahjustusest.

Margus Lepp on suurte saakidega järjest tuntust kogunud. Ta on saanud Voore Farmi põldudel rekordsaake ning on viljelusvõistluse võitja talinisuga nüüd juba kolm aastat järjest.

Mullu, kui Maaelu Edendamise Sihtasutus esimest korda valis parima taimekasvataja, läks tiitel talle.

Margus Lepp on läbi ja lõhki maainimene. Suur osa tema elust on möödunud Ida-Virumaal Oonurmes. Seal elab ta praegugi, ainult et vanaisa talu asemel on uus maja.

“Vanaisa oli metsamees, aga põlluvärk sobis talle paremini,” meenutas Margus Lepp mullu Maalehes inimest, kes teda kõige rohkem mõjutanud on.

“Tal oli enne sõda oma rehepeksumasin ja traktor, millega ta käis mööda talusid vilja masindamas.”

Enda kohta ütles Lepp, et oli juba väikesest peast hobuste ja traktorite järele haige ning esimesed traktorisõidud tegi kolmeaastasena.

Pärast Laekvere põhikooli läks ta Jäneda tehnikumi agronoomiks õppima, sellele järgnes maaülikool. Sel ajal hakkas ta põhjalikumalt uurima, kuidas väetised mõjutavad taime kasvu ning tegi peamiselt nisu väetuskatseid.

Kuigi Voore Farm on üks Eesti tipp-põllumajandusfirmasid, leiab Margus Lepp, et põllumajanduses on õppida ja katsetada veel küll. “Teema on tootlikkuse kasv ja efektiivsus, samuti kompame piire ning arvutame, kuhu saakide ja suurusega mõistlik minna oleks,” ütles ta mullu.

Nagu seekordse viljelusvõistluse tulemused näitavad, tegi ta seda ka tänavu.

HINNANG
Margus Saviste BASFi Eesti müügiesindaja
Tegevpõllumees Margus Lepp on meile nagu mentor

Koostöö Voore Farmi ja Margus Lepaga sai alguse juba mitu aastat tagasi, kui Margus nõustus Voore Farmi põldudel korraldama Baltic Agro põldkatseid.

Pean Margusest väga lugu tema professionaalsuse, pühendumuse ja entusiasmi poolest. Leppides kokku eri kultuuride põldkatseid, mis katse läbiviijale hõlmab endas hulga lisatööd ja pinget, on Margus alati olnud positiivselt meelestatud ning valmis kaasa lööma, kuna ta hindab kõrgelt neid teadmisi ja kogemusi, mida selline koostöö annab.

Nende aastate jooksul on temast minu jaoks saanud ka omamoodi mentor, kelle poole võin alati pöörduda ja kes aitab mul aru saada põllumajanduse eri tahkudest.

Praegune koostöö BASFi ja Voore Farmi ning Margus Lepa

vahel oli asjade loomulik jätk pärast minu liitumist BASFiga.

Mullu leppisime Margusega kokku, et ühendame jõud talinisu viljelusvõistluse võistluspõllul, kus palusin tal kasutada ka BASFi taimekaitsevahendeid Biathlon 4D, Medax Top, Capalo ja Ceriax.

Koos muude toodete ja Marguse aastatepikkuse suurepärase kogemusega läga ning mineraalväetiste kasutamisel õnnestus Voore Farmil jagada toona esimest kohta talinisu arvestuses.

Innustatuna sellest ja Marguse valmisolekust veelgi enam pingutada, leppisime samal sügisel kokku, et Voore Farm osaleb koostöös BASFiga uuesti viljelusvõistlusel talinisu ja talirapsi põldudega. Ja Margus tegi seda jälle, saavutades esikoha nii talinisuga kui ka tegelikku maailmarekordit vääriva esikoha talirapsiga.

Talinisu puhul oli taimekaitse skeem eelmise aasta omaga pea sama. Talirapsis aga kasutas Margus BASFi põhilist soovitust: korraga pigem vähem, aga kvaliteetselt ja tihedamini. Ta kasutas nii sügisel kui kevadel rapsi kasvu reguleerimiseks ja taime tugevdamiseks Caryxit ning õitsemise ajal Cantus Goldi.

Arvestades neid tipptulemusi ja Marguse kogemustepagasit, olen veendumusel, et temas peidus olev suur sportlik tahe veelgi vingemat ja paremat tulemust saavutada aitab teda nii igapäevatöös kui on ka võtmeks aasta-aastalt paremate viljelusvõistluse tulemuste saavutamisel.