Vastav muudatus jõustus 1. jaanuaril, kusjuures seaduses on kirjas ka see, et vara üleandmisel maksuvabastuse rakendamise korra kehtestab rahandusminister oma määrusega.

Seadusemuudatus on jõus, aga lubatud määrusest pole kippu ega kõppu.

“Meil on siin järjekord, et millal saab vormistada. Palju noori tahab talusid üle võtta,” ütleb Pärnumaa talupidajate nõuandekeskuse juhataja Olavy Sülla. “Ootame rahandusministeeriumist korda, siis saab noortele ilma maksudeta talu üle anda.”

Seadus on, määrust pole

Valgamaa nõuandekeskuse finantsmajanduse konsulent Aavo Hõbe tunnistab, et seaduse kohaselt peaks saama maksuvabalt talu üle anda, aga kuna täpsemat korda ei ole, siis ei tea, kas ja kuidas see õnnestub. “Siin võib näppu lõigata,” märgib ta.

Hõbe tõdeb, et talude üleandmise protseduur on probleemiks paljudele talunikele, eriti neile, kes viimasel ajal investeeringuid teinud. See pani noortele ettevõtte üle andmise otsetee kinni või siis nipitati ja otsiti kõveramaid teid.

“Pall on rahandusministeeriumi käes,” võtab konsulent seisu mõne sõnaga kokku.

Talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm arvab, et määrus peaks olema seaduse jõustumise ajaks valmis. “Tahaksime, et meie esindaja oleks määrust ette valmistava töörühma liige,” lisab Nurm.

Tuludeklaratsioon muutub

Rahandusministeeriumil pole plaanis kehtestada varade üleandmise kohta eraldi määrust, teatab ministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Mailin Aasmäe. See probleem lahendatakse tuludeklaratsiooniga.

Vara üleandmine deklareeritakse füüsilisest isikust ettevõtja 2011. aasta eest esitatava tuludeklaratsiooni vormil E. Tuludeklaratsioon tuleb esitada 2012. aasta 31. märtsiks.

Vormi E muudatused on Aasmäe sõnul koostamisel ning kehtestatakse pärast 31. märtsi.

Muudatuse kohaselt märgib vanaperemees tuludeklaratsioonis noorperemehe andmed ja viimase jaoks on saadud vara soetamismaksumuseks null. Vara üleandmisel võib üle anda ka erikonto summa, mis deklareeritakse samuti vormil E.

Kuna vara üleandmisel muutub FIE ettevõtte vara koosseis, tuleb vormistada vara üleandmise kohta ka raamatupidamisdokument vastavalt raamatupidamist reguleerivatele õigusaktidele, rõhutab Aasmäe.


Mis muutus?

Tulumaksuseaduse vana redaktsioon

(TMS § 37 lg 7) Isiklikku tarbimisse võtmiseks ei loeta füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtte hulka kuulunud vara üleandmist äriühingule, kui selle eesmärgiks on ettevõtte tegevuse jätkamine.

Tulumaksuseaduse uus redaktsioon

(TMS § 37 lg 7) Isiklikku tarbimisse võtmiseks ei loeta füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtte hulka kuulunud vara üleandmist või pärandamist isikule, kes jätkab ettevõtte tegevust. Vara üleandmise maksuvabastuse rakendamise korra kehtestab rahandusminister määrusega.

Rahandusministeeriumi pakutud lahendus

Vara üleandmine vanaperemehelt noorele deklareeritakse FIE 2011. aasta tuludeklaratsiooni vormil E. Noorperemehele märgitakse vara soetamisväärtuseks 0. Füüsilise isiku tuludeklaratsiooni vormi E muudatused on koostamisel ning kehtestatakse pärast 31. märtsi 2011.

Allikas: tulumaksuseadus, rahandusministeerium