Ild kasvatab nii talupõldudel kui OÜs Kodukartul tarbekartulit enam kui 30 ha-l, aga nädala algul oli tal kartulit üles võetud vaevalt kahelt hektarilt. “Siin on küll liivamaad, aga suurte sadude tõttu on need nii märjad, et masinaga põllule ei saa.”

Nädala alguse vihmasajud ja rahehood on kurja teinud ka Saare- ja Hiiumaal, nii et teed ja kartulivaod on muutunud porimülgasteks.

Uputab ka saartel

“Olen enamiku ikka mullast välja võidelnud, 20 hektarilt on kartul käes,“ kinnitab Mereliiva talu peremees Viljam Heinma Hiiumaalt.

Heinma loodab, et ehk ei jää tema põllud vee alla, sest maad on tal sellised, et kui vesi kord peale jääb, siis muudmoodi ära ei kao kui aurates.

“Mul võib jääda koristamata vaid paar hektarit kartulit,” oletab Heinma. Tema kartuli saagikus on tänavu olnud olenevalt põldudest 27–40 t/ha.

Eestimaa teises otsas Võrumaal läheb põllumeestel paremini. Mart Timmi Jaagumäe talust kinnitab, et Võrumaal pole olukord kõige hullem, enamikul kartulikasvatajatest on üle poole saagist salves.

“Sügisvihmad ikka takistavad natuke kartulivõttu, aga õnneks saime kõige kriitilisemalt põllult mugulad kätte kuival ajal,” räägib Jaagumäe talu peremees. Timmil kasvab kartul tänavu 100 ha-l ja sellest on tal juba 60 ha üles võetud. “Saak on küll väiksem kui mullu, umbes 35 tonni hektarilt,” tunnistab ta.

Keskmisest väiksemat saaki ennustab ka Kalle Hamburg Raplamaalt Mõõla talust. “Pesad on väikesed ja saak oluliselt alla keskmise,“ teatab Hamburg.

Eesti Maaviljeluse Instituudi kartuliteadlase Luule Tartlani hinnangul jäävadki tänavused kartulisaagid üle Eesti mullusest väiksemaks. “Keskmine saak on praegu ka parimatel tootjatel kuskil 30 tonni hektarilt, kehvemates kohtades koguni 20 tonni hektarilt ja alla selle,” nendib Tartlan.

Tarbijad kardavad mürgitatud kartuli pärast

Teadlane soovitab eelisjärjekorras koristada saak madalamatest kohtadest. Ta hoiatab ka, et nüüd, kus ööd järjest külmemaks lähevad, ei tasuks kartulivõttu alustada varahommikul. “Kui temperatuur on alla kümne kraadi, siis on kartulil mehaanilised vigastused suuremad. Las ilm ja muld soojenevad üles.”

Maalehele on vihjatud, et tootjad pritsivad kartulivõtu eel oma põlde ja kardetavasti võib tegu olla Roundupiga, sest tõrje tagajärjel pealsed kuivavad.

“Kartulil on pealsed korrapealt kadunud, aga umbrohujuuri hävitav Roundup mürgitab ka mugulaid,” kurtis üks mahetootjast taluperenaine, kes oma nime avaldama ei nõustu.

Luule Tartlan seda hästi uskuda ei taha, et kartulipealseid Roudupiga kuivatatakse. “Kartulipealseid kuivatatakse üle Euroopa, selleks on spetsiaalsed pealsete kuivatajad. Need on ametlikult registreeritud ja ohtu mugulatele ei kujuta,” kinnitab teadalane.

Kõige suuremat kurja teeb Tartlani sõnul tänavu kartulile hoopis lehemädanik. “Kes õigel ajal tõrjet ei teinud, nende saagikaod on päris suured,” väidab teadlane.