Koppeli sõnul viitavad hindamistulemused, et uurimisgrupid Sakus ja Jõgeval on liiga väikesed. Ka põllumajandusministeeriumi seisukoht tugineb hindamistulemustele.

Ministeeriumi hinnangul iseloomustab põllumajandusteadust killustatus, rahapuudus, ebapiisavad investeeringud taristusse ja jätkusuutlike uurimisrühmade vähesus. Jõgeva SAI ja EMVI ümberkorraldamisega tuleb teha muudatusi, mis peavad tagama võimaluse kõrgetasemelise ja süsteemse põllumajandusteaduse tegemiseks.

Mati Koppeli sõnul sai talle juba aastaid tagasi selgeks, et ei ole mõtet hoida alles kahte vaest ja väikest teadusasutust, mis nõuavad edasi eksisteerimiseks üksnes raha juurde. “Ühinemise mõttest hakati rääkima 2003. aastal, kui oli toimunud eelviimane põllumajanduslike teadusasutuste rahvusvaheline hindamine,” meenutab Koppel. “Ühinemisvariante oli arutlusel mitmeid, sealhulgas ka Saku ja Jõgeva liitumine maaülikooliga. Lõpuks jõuti järeldusele, et targem on liita ikkagi kaks taimekasvatusliku suunaga teadusasutust omavahel.”

Koppeli hinnangul on ülikooli eesmärk ette valmistada järelkasvu õpetatud põllumeestele ja teadlastele ning tegeleda alusuuringutega. Põllumeestele vajalike rakendusuuringutega peab tegelema omaette teadusasutus.