Seega – kontrollige alati, kas vastsündinud talled saavad ternespiima ja tallede suremus teie karjas väheneb oluliselt.

Kolmikute-nelikute sünnil, ute piimatuse korral ja ute puhul, kes tallel imeda ei luba, on kaks põhilist lahendust:

- külmutage eelnevalt lamba või lehma esimene poegimisjärgne lüps väikestes plastpudelites või külmutuskottides parajate portsudena. Üles sulatada võib seda veevannil või toatemperatuuril, aga mitte mikrolaineahjus, sest viimane hävitab antikehad.

- lüpske mõnd äsjapoeginud lammast. Kui utt söödab talle, siis väheneb tema piima antikehade sisaldus 9 tunni jooksul poole võrra, 24 tunni pärast on piimas antikehi juba väga vähe ja seega on peaaegu kadunud ka ternespiima tallele suunatud kaitsevõime. Sestap oleks soovitav kasutada „antikeha-ammeks“ lammast, kes on poeginud mitte rohkem kui 6 tunni eest.

Tõhusa immuunkaitse loomiseks peaks tall saama esimeste elutundide jooksul 50-100 ml ternespiima kehakaalu kilogrammi kohta soovitab (näiteks 3 kg kaaluv tall vähemalt 150 ml).

Talle söötmiseks (eriti kui tegu on väga nõrga tallega) on mõistlik kasutada sondi (suurt ilma kolvita süstalt plastmassvoolikuga, mis viib piima otse makku), mitte lutipudelit, mis võib ajada piima hingamisteedesse, kui tall korralikult ei ime.

Loe lammaste poegimis- ja toitumisalaseid nõuandeid Maavillase blogist.