„Seni on talumeiereid valmistanud peamiselt jogurtit, kohupiima, kohupiimakreemi ja toorjuustu. Tänaseks on talumeiereide valikus ca 30 erinevat talujuustu. Tarbijate üha kasvav toiduteadlikkus ja meiereide aastatega kogunenud teadmised võimaldavad lähiaastatel poolkõvade ja kõvade kvaliteetjuustude valikut märkimisväärselt kasvatada. Enamik neist saaksid kanda mahemärki,“ lisas Tiit Niilo.

Seminaril vanu piimatöötlemistraditsioone tutvustanud Eesti Piimandusmuuseumi teadur Mai Kukk kinnitas, et Eestis oli enne Teist ilmasõda konkurentsivõimelisi juustumeistreid ja siinne piima kvaliteet oli väga hea. „Näiteks Saaremaa juustude kõrge kvaliteedi puhul mängis lisaks juustumeistrite oskustele kaasa ka liigirikastelt pool-looduslikelt rohumaadelt pärit sööt.“ Saaremaa tuntud juustumeistri Albert Schlupi poolkõvad juustud võitsid möödunud sajandi algupoolel kuld- ja hõbemedaleid juustukonkurssidel nii Tsaari-Venemaal kui ka Itaalias.

„Meie piimaletilt kaob talumeiereide toodang kiiresti ning poolkõvad ja kõvad juustud nii lehma- kui ka kitsepiimast on väga küsitud,“ rääkis kuu aega tagasi Tallinnas talutoodete poe avanud Martin Repinski Konju talust.