Säilitusprogramm

Säilitusprogrammi eesmärk on tori tõu genofondi säilitamine. Programm peab tagama mitmekülgse kasutusotstarbega põllumajandusliku hobuse, keda iseloomustavad põlvnemise ühtsus, kohanemine kohalike söötmis- ja pidamistingimustega ning programmi eesmärgile vastavad jõudlusnäitajad, säilimise.

Säilitusprogrammis saavad osaleda hobused, kes on kantud tori tõugu hobuste tõuraamatu TA põhiosasse enne 1. juunit 2008 ning kelle vanemad ja järglased on tori tõugu; samuti Eestis sündinud tori tõugu täkkude, kes on tunnustatud enne 1. jaanuari 2008, järglased, kes on saadud tori hobuste tõuraamatu põhiosasse kantud märadest enne 1. juunit 2008 toimunud paaritusest.

Säilitusprogrammi eesmärk saavutatakse tõupuhta aretusega kasutades liin- ning perekondaretust, ühtlikku ja mitteühtlikku paaridevalikut.

Programmis osaleva hobuse mõlemad vanemad peavad põlvnema tori tõu esiisast Hetmanist.

Aretusprogramm

Aretusprogrammi eesmärgiks on väärtustada tori hobuse ajaloolist aretuskäiku, tagada tori tõugu hobuse põlvnemise ja välimiku ühtsus ning taastada mitmekülgse kasutusotstarbega ja konkurentsivõimeline tori tõugu hobune.

Aretusprogrammis osalevad hobused, kes on tori tõugu ning on kantud tori tõugu hobuste tõuraamatu TB või TA põhiosasse enne 1. juunit 2008. Lisaks osalevad aretusprogrammis tunnustatud täkud komponenttõugudest.

Aretusmeetodiks on puhasaretus koos sisestava ristamisega lähte- ja sugulastõugudega.

Eesti Hobusekasvatajate Seltsi andmeil on tori hobuseid on kokku umbes 1300, neist 500 osalevad säilitusprogrammis ning 800 aretusprogrammis.

Tõuraamatu pidamine

Veterinaar- ja Toiduameti poolt heaks kiidetud dokument sätestab muu hulgas ka tõuraamatu pidamise korra ning selle, et tori tõugu hobused, kes identifitseeritakse esmakordselt peale 1. juulit 2009, märgistatakse elektroonilise transponderi ehk kiibiga.

15. aprillil esitas VTAle taotluse tunnustamiseks tori tõugu hobuste tõuraamatu pidaja ja säilitajana ka Puhtatõulise Tori Tõugu Hobuse Säilitamise Ühing. "12. juunil saatsime ühingule kirja küsimustega dokumentides esinenud puuduste kohta. Peale puuduste kõrvaldamist algab uus taotluse menetlemisperiood," selgitas VTA peadirektori asetäitja Katrin Reili.

Ühingu andmeil on puhasaretatud tori tõugu hobuste olukord väga kriitiline. Umbes 100 elus olevast hobustest on aretuses kasutamiseks sobilik vaid imeväike osa, sest populatsioon on suhteliselt eakas.