Toetuse taotlemiseks peab mets olema tulekahju, tuuleheite või tuulemurru tagajärjel hukkunud mitte varem kui kalendriaastal, mis oli vahetult enne taotluse esitamise aastat. Metsamaa suurus peab olema vähemalt 0,5 ha, metsa hukkumise kohta peab olema esitatud Keskkonnaametile metsateatis ja kahjustuse kohta tehtud metsakaitseekspertiis.

Toetatakse uue metsakultuuri rajamist (sh maapinna ettevalmistamist, taimede ostmist ja istutamist) ja looduslikule uuenemisele kaasaaitamist. Vajadusel võib taimed istutada koos taimi kaitsvate tarvikutega (heinatõke, tüvekrae, tüvekaitse, tüvetoru ja ladvakaitse).

Kui taimed istutatakse koos tarvikutega, on toetuse summa 1911 eurot hektari kohta. Ilma tarvikuteta istutamisel on toetuse summa 901 eurot hektari kohta. Kui metsaomanik otsustab üksnes looduslikule uuenemisele kaasaaitamise ehk maapinna ettevalmistamise kasuks, on toetus temale 153 eurot hektari kohta. Hiljem saab kultuuri hooldamiseks toetust (umbrohu niitmine, kulu kõrvaldamine, põõsaste ja ebasobivate puude kõrvaldamine vms tegevus) 135 eurot hektari kohta.

Toetus makstakse välja pärast seda, kui metsaomanik on teinud kulutused ja esitab Erametsakeskusele kinnituse tehtud tööde kohta. Taimed võib istutada ja maapinna ettevalmistamise võib teha enne taotluse esitamist (mitte varem kui taotluse esitamisele eelneval aastal) või kahe aasta jooksul pärast seda, kui Erametsakeskuselt on saadud taotluse rahuldamise otsus.

Toetuse taotlemiseks tuleb esitada taotlus Erametsakeskusele. Järgmine võimalus taotlusi esitada on 3. -17. oktoobrini. Septembris tutvustatakse toetuse taotlemise tingimusi infopäevadel Tartus (6.09), Pärnus (8.09) ja Paides (15.09).

Täpsem info toetuse ja infopäevade kohta on erametsa portaalis www.eramets.ee. Lisainfot võib küsida telefonidel 6836 059 ja 6836 065 või e-kirjaga metsameede@eramets.ee.