On teada juhtum, kus teabenõue seisnes enam kui 1000 hobuse andmetes (sh hobuste esivanemad nelja põlve ulatuses) ning sellised nõuded lisandusid mõnenädalaste vahedega mitmel korral.

Avaliku teabe seadus annab teabevaldajale võimaluse teabenõude täitmisest keelduda, kui selle täitmine nõuab taotletava teabe suure mahu tõttu teabevaldaja töökorralduse muutmist, takistab talle pandud avalike ülesannete täitmist või nõuab põhjendamatult suuri kulutusi.

Sel alusel teabenõude täitmisest keeldumine on ilmselt õigustatud, sest ühe või mõne töötajaga aretusühing jääb selgelt sellisele töökoormusele alla.

Oleme teinud aretusühingutele ettepaneku pakkuda – seni kuni register ei ole veel seadusega pandud nõuete kõrgusel – suuremahuliste päringute puhul andmetega tutvumise võimalust kohapeal.

Hobusekasvatajad saavad oma hobuste andmeid internetis vaadata Jõudluskontrolli Keskuse kodulehel kas ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Hobuste osalisi andmeid on igaühel võimalik näha hobuslaste keskregistrist PRIA kodulehelt.

Selleks et kõik huvitatud saaksid vabalt (tori hobuse – toim) elektroonilise tõuraamatu andmeid vaadata, peavad aretusühingud tellima programmi arendajalt tehnilise rakenduse.  

EHS pöördus veebruari lõpul tarkvaraarendaja poole küsimusega, kas on võimalik andmeid avalikustada. Arendaja teatas, et see on võimalik ning soovis saada konkreetset tellimust tehniliste parameetrite osas. Pärast tehniliste küsimuste täpsustamist ja töö tellimuse kinnitamist võtab töö teostamine aega kuni kolm kuud.