Hobuseid hindav komisjon on rahvusvaheline. Saksamaalt on saabunud Trakeeni Liidu esindaja Albrecht Warnecke, Nemunase Hobusekasvandusest, mis on nimekaim trakeeni tõugu hobuste kasvandus Leedus, aretustöö eestvedajad Arunas Jurgaitis ja Ramune Jasenie. Eesti esindajana kuulub hindamiskomisjoni Eesti Hobusekasvatajate Seltsi aretustöö juht Andres Kallaste.

Kell 11 alustatakse hobuste veterinaarse ülevaatusega, kell 12 esitletakse täkkusid ning kell 14 märasid. Vahepalana demonstreerivad ratsanikud trakeeni tõugu täkkudel takistus- ja koolisõitu.

Pühapäeval on Heimtali maneežis võimalik näha, kuidas käituvad kolme- ja nelja-aastased hobused võõraste ratsanike all. Võõrratsaniku testis katsetavad hobuseid koolisõitja Marleen Vassil ja takistussõitja Urmas Raag. Katsetele on oodatud ka Eestisse imporditud trakeeni tõugu täkud, keda soovitakse kasutada sugutäkkudena ning vanemad sugulises kasutuses olevad täkud, keda ei ole varem tunnustamiseks esitatud või kellega soovitakse osaleda kordushindamisel. Kohtunik-hindaja on kell 14 algaval võõrratsaniku testil Andres Kallaste. Enne seda toimub kell 10 hobuste veterinaarne ülevaatus ning kell 11 vabaliikumise ja vabahüpete hindamine.

Trakeeni tõugu hobuste üleriigilised jõudluskatsed toimuvad juba üheteistkümnendat korda.