“Nime saamise ajaloost pole mul aimugi, isa poolt see tuli, aga päris lahe nimi ju,” ütleb Harjumaal korstnapühkijana leiba teeniv Tarmo Tuisk.

Kui väljas on kõva tuisk, on Tuisul tuisupüha. Seepärast, et tuulega üle 10 m/s korstna otsa ronida ei tohi. Siis on mehel tubased tööd – ehitab pliite ja ahjusid.

Igati raju nimi

Raju nime kannab Eestis 125 inimest. Tartu Ülikooli professor Olev Raju on uurinud oma perenime levikut ja ajalugu ning avastanud, et Eestis on kaheksa üksteisega suguluses mitte olevat Rajude dünastiat. Vähemalt seitse neist on oma nime võtnud 1930ndatel nimede eestistamise ajal.

“Nii sai mu vanaisast Johannes Reinholdist Jaan Raju,” selgitab ta.

Olev Raju arvab teadvat ka vastust, miks meil üldiselt nii palju priinimesid ilmanähtustega seotud on.

“Mõisnik vaatas aknast välja ja pani, mida nägi – Tuul, Torm ja muud sarnast, kui ta just saksa nime ei pannud.”

Olev Rajule raju ilm üldiselt meeldib. Välja arvatud talvel, kui koos rajuga peksab vastu silmnägu jäide.

Teadmata on, kas Eestis leidub ühtegi perekonnanime Jäide. Rahvastikuregister annab teada, et neid on alla viie, mis võib tähendada ka seda, et ei ole mitte ühtegi. Siia nimistusse võib kanda ka võimalikud priinimed Põud, Härmatis, Äike, Pikne.

Samas on meil Kõu-nimelisi 27 inimest. Haruldustena võib mainida veel nimesid Jää ja Pakane, vastavalt 7 ja 6. Nime Sadu kannab 7, Vihm 28 inimest.

Ilmateenistusel oma Sula

Tuisu, Rahe või Vihma puhul on asi üheselt selge – kui nad kirjutada väikese algustähega, on tegu ilmanähtusega. Keerukam on aga näiteks nimedega Kuum, Selge, Soe, Külm. Nood võivad tähendada ilmast väga kaugel asju. Mõistus võib selge olla, soe võib hunti tähendada. “Küttis naha kuumaks” aga hoopis peksa andmist.

Sügisel saab kolm aastat, kui ka meie ilmateenistuses on ametis ühe talvise ilmanähtuse – sula – nime kandev sünoptik Eva-Maria Sula.

“Oma nime järgi ma ametit küll ei valinud,” tunnistab Sula.

Nii palju, kui ta teab, on suguvõsa pärit Petseri kandist või Kagu-Eestist. Ilma poolest eelistab Eva-Maria talvel sulale pigem pakaselist ilma.

ETV ekraanil ilmaprognoosidest rääkides on ta siiani aga vältinud sõna “sula” kasutamist. “Olen seda teiste sõnadega väljendanud, mine tea, see ajaks ehk mind itsitama,” põhjendab ta.

Mainimata ei saa jätta, et Maalehe noorim ilmatark on tänavu gümnaasiumi lõpetav Põlvamaa noormees Aleksander Lumi.

Vähem on ilmanähtusi eesnimedeks. Torm on eesnimeks 12, Kõu 9, Raju 7 ja Tuul 5 inimesel.

Muide, Eestis on 74 inimest perekonnanimega Ilm. Küllap sellesse nimesse on kõik ilmaga seonduv kokku võetud. Nii tuisk kui tuulevaikus, nii paduvihm kui põud.



Ilmastikunähtused perekonnanimedena

1. Tuisk 484

2. Lumi 385

3. Tuul 345

4. Pilv 254

5. Soe 224

6. Selge 194

7. Kuiv 176

8. Sula 173

9. Kuum 173

10. Torm 156

11. Külm 136

12. Raju 125

13. Välk 118

14. Rahe 105

15. Udu 93

Allikas: rahvastikuregister, 15. juuni