Kuiv suvi on aga seisanud seente kasvu. Nii on kukeseeni vähe ja hind kallis. Jääb vaid loota, et selle nädala vihm seened jälle kasvama meelitab. Vähe on ka metsmustikat, kuid selle asemel on rohkelt kultuurmustikat, mille kilohind jääb alla 5 euro.

Hinnavõrdlus näitab, et selle aasta augustis on paljud kodumaised kaubad turgudel kallimad kui aasta tagasi. Nii on kartul kallim 35%, kapsas 53%, peet 6%, lillkapsas 27%.

Peipsi sibula hind on Tallinna turgudel kõrge, l.80−2 €/kg. Paljud ostjad, kes eelistaks küll kodumaist, valivad seetõttu poest 50−70 senti maksva välismaise sibula.

Kui soovitakse kodumaise sibula läbimüüki suurendada, siis võib hind küll olla impordist mõnevõrra kallim, aga mitte kolm korda kallim. Nii on oht, et sügisel tuleb jälle mingeid erikampaaniaid algatada, et sibulakasvatajad oma kaubast lahti saaksid.

Kodumaist kurki oli sel nädalal turgudel küll piisavalt, kuid hind sissetegemiseks soolasevõitu – 1.50 kandis kilo. Nii võivad rahul olla need, kel kurgid oma aias kile all.

Kodumaisele kaubale lisaks on turgudel palju Poola ja Ungari köögivilja. Poola kaup − tomatid, kirsid, maasikad, vaarikad − on kodumaisest enamasti hinna poolest soodsam ja sobib hästi kõhnema rahakotiga ostjale.

Turgude kõige “kaalukamaks” tooteks on praegu kindlasti hiiglaslikud arbuusid Ukrainast, hinnaga 90 senti kg ja kaaluga 15−20 kg, mille ostmiseks on ilmselt vaja aiakäru kaasa võtta. Kuna jõumehi turule piisavalt ei satu, siis peavad müüjad neid tükkideks lõikuma.

Ega see kõige hügieenilisem ei ole, aga viljade ahvatlev välimus kutsub riskima.