Esmaspäeval võtsid kolm poissi ette lausa teadliku rünnaku saarekesele, kus linnud pesitsevad. “Lähme saarele,” julgustas üks poiss kaaslasi lindude pesitsusala vallutama. Ujujad pöörasid otsa ringi alles 3-4 meetrit enne saart, kui üles ärritatud saarel pesitsevad merelinnud juba põrgukisa tegid ja ujujaid ähvardasid.

Väikse viigi vesijalgratta- ja paadilaenutusel on tegutsemiseks keskkonnaameti luba, kuid tingimusel, et sõitjad hoiduvad viigil pesitsevate lindude meelega häirimisest.

“Kui paadilaenutuse tegijad siin käisid, et tahaks vesijalgrataste laenutust viigile teha, siis meie ütlesime, et kõrgtaimestikuga aladest peaks eemale hoidma,” sõnas Marju Erit. “Viik iseenesest ei ole kaitse all, aga taimestikus pesitsevad sarvikpütid ja sealt tuleb eemale hoida. ” Sarvikpütt on Eestis II kategooria kaitsealune liik.

“Looduslikult pesitsevaid linde ei tohi tahtlikult üldse häirida. Meie soovitus on, et liikugu vesijalgrattad võimalikult palju vabal veealal. Laenutuse pidajad lubasid sõitjaid sellest teavitada,” ütles Erit.

“Absoluutselt jälgime, et linde ei kiusataks,” ütles vesijalgrataste laenutaja Läänlasele. “Meil on selleteemalised kirjad üleval ja enne me üldse paati ei lase, kui oleme selgitanud, mida nad tohivad teha ja mida ei tohi. Randa ei tohi minna, saartele ei tohi minna. Mõni on tõesti sellest hoolimata halvasti käitunud, pühapäeva õhtul näiteks. Oleme siis neid pärast kaldal riielnud.”

“Väike viik on muidugi koht, kus inimesed nii või naa ujuvad ja liiguvad ringi, aga sellega on sealsed linnud harjunud. Aga ikkagi ei maksa pesa lähedusse minna,” manitses Marju Erit.