„Tänavu hoidke mais põllul nii kaua kui vähegi võimalik,“ soovitas firma Pioneer esindaja Vytenis Škarnulis. „Iga päevaga muutub selle kvaliteet söödana paremaks, sest iga päevaga tuleb juurtest suhkruid üles tõlvikutesse ja lehtedesse!“

Seda, kui koristusküps mais on, saab kõige lihtsamalt kindlaks teha, kui üks maisivars põllult üles võtta ning seda kolmanda-neljanda lehe vahelt väänata. Kui tuleb palju vett, ei tasu veel koristama hakata. Kui tuleb vaid paar-kolm piiska, siis sobib.

Hästi toimub see protsess siis, kui soojakraade on kümmekond. Kuigi selliseid öid praegu Eestis enam võtta ei ole, on abi ka väiksematest plusskraadidest.

Ilmajaam aga lubas tuleva nädala lõpul juba kergeid miinuskraade ning see lõpetab maisi põllul hoidmise. Škarnulis rõhutas, et pärast esimest öökülma peab mais saama koristatud nädala jooksul.

Tänavune mais on koristamisel ilmselt suure niiskusesisaldusega, kuna ei jõua piisavalt ära valmida. Siloaugus pole seda tema sõnul vaja liiga palju tallata, piisab, kui traktorijälg näha, siis võib juba uue kihi panna. Lisaks soovitas ta tänavu massi eeldatava niiskuse tõttu kasutada kindlasti ka konservanti.

Lisaks Syngentale ja Scandagrale, kes tutvustasid maisi sorte ja agrotehnikat, osales ka Väderstad. Firma juht Kalev Korbun tutvustas Väderstadi maisi täppiskülvikut, millega ka katsepõld külvatud oli.