"Varem oli arusaam, et WTOga liitudes hakkavad kehtima vabakaubandustingimused, aga nüüdne jutt ajas asja segasemaks,” tunnistas seakasvataja Ermo Sepp pärast ettekannete kuulamist.

Selgus, et kui Venemaa ei täida WTOga ühinemise järel lepingutingimusi, ei saa Eesti riik selle kohta WTOsse kaebust esitada.

“Kui liikmesriigil on probleem Venemaaga, tuleb informeerida Euroopa Liitu, kes teavitab WTOd,” selgitas infopäeval WTO pressiesindaja Josep Bosch.

Seejärel kutsub WTO Venemaa konsultatsioonidele, mille jaoks on aega 60 päeva. Enamik vaidlusi lahendataksegi konsultatsioonide käigus. Kui siiski kokkuleppele ei jõuta, kutsub EL kokku vaidluste lahendamise paneeli ja sellel on kuus kuud aega otsustada, kellel on õigus.

Seega on küsimus selles, kas Eesti ametnikud on EKd probleemist teavitanud. “Veterinaar- ja toiduamet peaks informeerima Euroopa Komisjoni,” ütles põllumajandusministeeriumi esindaja WTO juures Kristina Uibopuu.

“Loomulikult on EK meie asjade käigust jooksvalt informeeritud alates keelu rakendamisest,” märkis VTA peadirektor Ago Pärtel. Keeld ei puuduta ju ainult Eestit, vaid kogu Euroopa Liitu. “Seega ei ole tegu mitte kahepoolse, vaid Euroopa Komisjoni ja Vene riigi vahelise probleemiga,” lisas ta.