Seoses elussigade ekspordiga Euroopa Liidust Venemaale, on Veterinaar- ja Toiduamet koostöös Maksu- ja Tolliametiga tõhustanud bioohutusmeetmeid takistamaks haiguse levikut Venemaalt Eestisse. Põhjalikult kontrollitakse reisijate isiklikku pagasit ning elusloomade transpordivahendite puhtust – veokid tuleb enne Euroopa Liidu territooriumile sisenemist põhjalikult puhastada ja desinfitseerida.

Loomatauditõrje seaduse alusel on Veterinaar- ja Toiduamet kehtestanud alates 24. märtsist täiendava nõude: Venemaalt saabunud veovahend tohib siseneda loomakasvatusettevõtte territooriumile ja alustada uue loomapartii pealelaadimist mitte varem kui 48 tundi peale Venemaa piiri ületamist ja täiendavat desinfitseerimist Eestis, mis peab olema dokumentaalselt tõestatud.

Nõude efektiivseks järgimiseks vahetab Veterinaar- ja Toiduamet piiri ületavate loomaveokite osas regulaarselt informatsiooni Läti veterinaarteenistusega.

Veterinaar- ja Toiduamet meenutab loomapidajatele, et nakkushaiguste ennetamisel on määrava tähtsusega loomakasvatusettevõttes rakendatavad bioohutusmeetmed. Veovahendite desinfektsiooniks sobivad kloori sisaldavad desovahendid nagu 5%-line kloramiinilahus, naatriumhüpokloritilahus, kloorlubi ja Virkon S lahjenduses 1:200.

Sigade aafrika katk on väga nakkav sigade haigus, mille kulg võib olla üliäge ning mida iseloomustab kõrge palavik, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning surm 7–10 päeva jooksul pärast haigustunnuste ilmnemist. Suremus võib küündida 100%-ni. Haigus on kiire levikuga ja tekitab suurt majanduslikku kahju.