Sigade väljas pidamise keeldu on laiendatud kogu Eesti territooriumile ning seakasvatajad on sulgenud oma farmid nii võõrastele autodele kui söödale.

Nii kahjude kui sigade kannatuste vältimiseks on kehtestatud bioohutusmeetmed: taudiohuga riikidest saabunud veokid võivad Eesti seafarmi territooriumile siseneda alles pärast 48tunnist ooteaega ja põhjalikku desinfitseerimist ning lõunapiiril kehtestatud puhvertsoonist ei tohi elussigu välja viia. Samuti on keelatud eelmainitud riikidest sigade kuumtöötlemata sööda sissevedu.

Veterinaararsti saabumiseni on oluline vältida võimaliku nakkuse levikut. Selleks on keelatud viia farmist välja elusloomi või korjuseid, inventari, sööta, joogivett, sõnnikut, allapanu ja teisi võimalikke nakkust edasikandvaid materjale ning jäätmeid, tuleb takistada kõrvaliste isikute sissepääsu farmi ning vältida teiste loomade ja näriliste kokkupuudet elussigade või korjustega.



Mis on aafrika katk?

- Sigade aafrika katk on väga nakkuslik ja ägedalt kulgev viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooks, põletikulised muutused mitmesugustes elundites ning suur suremus.

- Viirus levib otsesel kontaktil haige loomaga ja nakatunud liha sisaldavate söödajäätmete söötmisel, aga ka sõiduvahendite, sisseseade ja riiete vahendusel. Haiged loomad eritavad viirust kõigi eritistega. Ägedast ja kroonilisest infektsioonist paranenud loomad võivad jääda püsivalt viirusekandjaks.

- Haiguse peiteperiood on tavaliselt 3−15 päeva (maksimaalselt 40 päeva), ägeda vormi korral 3−4 päeva. Üliägeda vormi korral saabub äkksurm väheste kliiniliste tunnustega.

- Sigade aafrika katku kulg võib olla üliäge, iseloomulik on looma kõrge palavik, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganistes. Suremus võib küündida 100 protsendini.

- Aafrika katku vastu ei saa sigu vaktsineerida. Riskiallikaks on kuumtöötlemata liha või muud tooted, kuid taudi levitajaks võib olla ka loomasööt või mõni veok, mis ühes piirkonnas sigu vedanud ning on jäänud desinfitseerimata.

- Inimeste tervisele haigus ohtlik pole, kuid see tekitab siiski suurt majanduslikku kahju, kuna kõik haiged ja haiguskahtlusega seakarjad hävitatakse.

Allikas: veterinaar- ja toiduamet