Andmed on kogutud Euroopa veterinaarseks kasutamiseks mõeldud antibakteriaalsete ainete seire (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption - ESVAC) projekti osana EMA koordineerimisel koostöös Euroopa Liidu liikmesriikidega.

Projekt käivitati 2010. aasta aprillis EMA poolt vastavalt Euroopa Komisjoni soovile luua ühtne viis Euroopa liikmesriikides loomadel kasutatavate antibakteriaalsete ainete kasutusandmete kogumiseks.

Sellest alates on andmeid edastavate riikide arv järjest kasvanud: aastate 2005-2009 andmed on kogutud vaid üheksa, 2013. aasta andmed aga juba 26 riigi kohta.

ESVAC aruanne avaldatakse igal aastal ja seda kasutatakse antibakteriaalsete ainete kasutamise riskide hindamiseks ja juhtimiseks liikmesriikides. Antibiootikumide vastutustundlik kasutamine on olulisim faktor antibiootikumresistentsuse ohjamisel.

Samuti avaldati uus interaktiivne andmebaas, mis loob ligipääsu ESVAC andmetele ja annab võimaluse võrrelda erinevate riikide andmeid, luua vastavalt vajadusele ja soovile jooniseid või tabeleid.

ESVAC projekti aruande täismahus leiab siit.

Interaktiivse andmebaasi leiab siit.

Allikas: Ravimiamet