Meteoroloogide andmeil oli Virumaal jüripäeva pärastlõunal tuule kiirus üle 20 meetri sekundis, Kundas isegi üle 25 m/s. Sellele päevale eelnes sealkandis kuivaperiood, mille vältel hariti põllud külvivalmis. Harimise ja kuivuse tõttu muutusid põllu pinnal olevad mullaosakesed piisavalt kergeks, et sellise tugevusega tuul suudaks need õhku tõsta ja mullapilvi tekitada.

„Ajalehtedes räägiti küll liivatormist Haljala, Kukruse ja Vinni kandis, aga tegelikult oli see mullatorm,“ tõdeb Kalvi Tamm. „Probleem on see, et põllult kantakse taimede kasvatamiseks vajalik muld minema ja põllud ning ka põllumees jääb sellega vaesemaks. Samas satub erosiooni tagajärjel muld sinna, kus ta tekitab kahju, näiteks veekogudesse, teedele-tänavatele, elumajadesse, inimeste ja loomade organismi ning sõidukite õhufiltreid ummistama.“

Tamme sõnul on mullaharimise tehnoloogiatel muldade erodeerimise mõjutajana suur roll. Maailma mastaabis on intensiivne mullaharimine olnud üks peamine põhjus, miks mullad erodeeruvad. Erodeerimise tõttu on kadunud märkimisväärne hulk põllumajanduseks sobivat maad.

Tamme selgitusel peaks selliste probleemide vähendamiseks kasutama viljelusmeetodeid, kus põllu pind oleks rohkem taimiku või selle jäänustega kaetud ning muld seega seotud. Näiteks otsekülv on üks võte, mis aitab erosiooni pidurdada.