Kuulsustest panid oma oskused proovile näitlejad Tiina Tauraite ja Marilyn Jurman, saatejuht Urmas Vaino, laulja Ivo Linna, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, ASi Tere juhataja asetäitja Ülo Kivine, Swedbanki põllumajandussektori juht Meelis Annus ja tähetark Igor Mang. Viimane astus pealtvaatajate ette hobuadral.

Võitis näitleja

Kõik osalejad peale võitja tunnistasid, et istusid traktorirooli esimest korda. VIPide klassi künnivõistluse võitis näitleja ja Olustvere kooli põllumajanduse eriala vilistlane Tiina Tauraite, kes edestas oma kündjameisterlikkusega põllumajandusminister Helir-Valdor Seederit. Kolmanda koha pälvis Ülo Kivine.

“Kõik, mis mind võidule viis, on Olustveres õpitud!” sõnas tänavu suvel etendusega “Tiina Tauraite traktor” kuulsust kogunud võitja autasustamisel.

Swedbanki põllumajandussektori juht Meelis Annus sõnas, et künnivõistlusel oli tunda närvikõdi ja põnevust, aga ka sõbralikku konkurentsi võistlejate vahel. Kohtunike, Eesti viljakasvatajate eliiti kuuluvate Mati Nurme ja Jaak Läänemetsa tunnustuse pälvisid kõik osalejad. Näiteks Ivo Linnat tõsteti esile kui võistluse käigus kõige kiiremini arenevat osalejat, Marilyn Jurman aga vääris märkimist tempokaima kündjana.

Võistlejaid juhendas traktorikabiinis Valtra traktoreid esindava ASi Taure müügijuhataja Toomas Jürgen.

Mang kündis hobusega

Ainsana kündis hobusega tähetark Igor Mang, kellele jäi au VIPide võistlus lõpetada. Mangi künnikogemus pärineb mehe enda sõnul lapsepõlvest, kui ta Vigala kandis vanaisa kõrval põldu haris. Tema adra vedajaks oli universaalne tori hobune Ame ja juhendajaks hobuse peremees Peeter Nurmik Järvamaalt.

Peremehe sõnul on Ame mitmekülgne ja rahulik hobune, kolmikvõistluse Eesti meister, kes teinud Tori ringrajal rekord-
aegu sammus, traavis ja raskeveos. Teda saab kasutada nii vankri ees kui ratsutamiseks.

Hobune vedas Mangi seatavat atra rutakalt, nii et adra maasse surumine näis nõudvat suurelt mehelt füüsilist pingutust. “Tundub, et see on väga käepärane, aga ei ole,” kommenteeris Ivo Linna Mangi sooritust.

“Pean kündmist suureks sümboliks, see on nagu kiriklik liturgia,” ütles mesiniku haridusega Mang, kes ise samuti Olustvere vilistlane. “Põllumees on püha amet, rahva toitja.”

Olustvere poiste triumf

Laupäeval selgusid künnimeistrid professionaalsete kündjate seast.

Pöördatrade meistriklassi võitjaks tuli Jüri Lai, tavaatrade meistriklassis Indrek Zilensk, noorkündjate klassis saavutas esimese koha Tauri Talumees, vabaklassi võistluse pöörd-
atradel võitis Mart Raudsep.

Võistlustel osalesid ka noorkündjad Lätist, Leedust, Luksemburgist, Saksamaalt ja Soomest. Nende arvestuses saavutas esimese koha Roberts Làtcis Lätist.

Eesti künnimeistrivõistluste ajalugu ulatub 1874. aastasse, regulaarselt on Eestis künnimeistrivõistlusi korraldatud aastast 1965, kuid Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli maadel korraldab Eesti Künniselts künnimeistrivõistlusi 2005. aastast ehk üheksandat korda. Igal aastal külastab kaks päeva kestvaid võistlusi umbes 2000 inimest.

EESTI KÜNNIVÕISTLUSED 2013

Tavaatrade meistriklass

1. Indrek Zilensk (Kesa Agro OÜ).

2. Raido Kunila (AS Dotnuvos Projektai).

3. Jorma Unger (Tõlvamäe Agro OÜ).

Pöördatrade meistriklass

1. Jüri Lai (Stokker Agri AS).

2. Priit Puuorg (Rodnas OÜ).

Noorkündjate klass

1. Tauri Talumees (Olustvere TMK).

2. Kermo Viilup (Olustvere TMK).

3. Karl Kirst (Olustvere TMK).

Vabaklass pöördatradel

1. Mart Raudsep (Võrumaa).

2. Indrek Mägi (Olustvere õppetalu).

3. Rauno Lend (Baltic Agro OÜ, õppinud ka Olustvere TMKs).