Viljandimaal ja Valgamaal leitud taudikolletes toimub sigade äraveo järel farmide puhastamine ja desinfitseerimine. „Loomakasvatushoonete pinnad desinfitseeritakse, hooned lukustatakse ning need jäävad kohaliku veterinaarkeskuse järelevalve alla,“ selgitas Pärtel.

Ohustatud- ja järelevalvetsoonis kehtivad kitsendused seafarmidele 30 päeva pärast taudipunkti lõpp-puhastust ja desinfitseerimist ning tsoonidesse jäävate seafarmide sigade uuringuid sigade Aafrika katku suhtes. „Ohustatud- ja järelevalve tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse üle hiljemalt järgmise nädala lõpuks ning tsoonid jäävad kehtima vähemalt augusti lõpuni,“ sõnas Pärtel.

Taudipunktis tühistatakse karantiin 40 päeva peale lõpp-puhastuse tegemist. Lähiajal selguvast Euroopa Komisjoni rakendusotsusest tulenev III tsoon jääb kehtima pikemaks ajaks, tuues kaasa täiendavad piirangud lihakäitlejatele. Kolmandast tsoonist pärit sealiha käitlemine ja turustamine on eritingimustel siiski lubatud. Rohkem infot eritingimuste kohta: www.seakatk.ee