Salatite ja soolaste hoidiste kategooria võitja

2,5 kg väikseid sibulaid (tippsibulad, pärlsibulad)

1 tl kurkumit (annab ilusa kuldkollase värvuse)

1 kg suhkrut

1 spl soola

2 spl sinepiseemneid

6 spl 30% äädikat

1 liiter vett

Keetke vesi suhkru, soola, kurkumi ja sinepiseemnetega, segage sisse 4 spl äädikat. Tõstke keedunõusse sibulad ja lisage vaid nii palju vett, et sibulad oleksid kaetud. Keetke 6-8 minutit ja jahutage maha. Nüüd tõstke vahukulbiga sibulad steriliseeritud purkidesse. Ajage marinaad veel korraks keema ja lisage ülejäänud 2 spl äädikat. Valage marinaad sibulatele ning kaanetage purgid.

RIINA LUIK
Tahkuranna vald, Võiste


VÜRTSMOOS

Kastmete kategooria võitja

1 kg tomateid

125 g suhkrut

50 g küüslauku

50 g tšillipipart

25 g sinepiseemneid

20 g veiniäädikat

10 g soola

2 g basiilikut

1 g tüümiani

Koorige ja tükeldage tomatid ja purustage blenderis. Hakkige küüslauk ja tšilli ning segage tomatipüreega. Lisage suhkur. Keetke tasasel tulel kuni segu pakseneb. Maitsestage basiiliku, tüümiani, soola ja veiniäädikaga. Pange kuumalt ettevalmistatud purkidesse.

JANA LUIGEND
Abja vald, Pikamatsi talu


AROMAATNE ANGERVAKSASIIRUP

Parim ahhaa-hoidis

25 angervaksa õiekobarat

1 kg suhkrut

1 l vett

25 g sidrunhapet

Pange õied nõusse, suhkrust ja veest keetke siirup ja valage kuumalt õitele. Lisage sidrunhape. Laske 3 päeva jahedas seista. Kurnake ja pange pudelisse. Veega segades saate mõnusa suvejoogi, talvel lisage siirupit kuumale veele ja saate aromaatse tee.

URVE MUKK
Kuhjavere küla, Tire talu