- 1 kg punaseid sõstraid

- 2 kl vett

- ca 1 ½ kg suhkrut

- ½ tl riivitud muskaati

- veidi riivitud sidrunikoort

Keedan puhastatud porgandid kergelt soolases vees pehmeks. Kurnan ja lasen pliidiserval vedelikku vähemaks aurata. Ajan porgandid läbi hakkmasina ja panen madalasse keedunõusse. Eemaldan marjadelt viljavarred ja panen eraldi nõus veega keema. Kui sõstrad on keema tõusnud, võtan nõu tulelt ja lasen veidi jahtuda. Siis hõõrun marjad läbi jõhvsõela. Järelejäänud vedeliku kallan väikesesse pudelisse. Kasutan seda joogiks või toitudele lisamiseks. Segan osa suhkrust marjapüreega. Kui suhkur on enam-vähem lahustunud, panen tasasele tulele keema. Natukese aja pärast, kui eralduv vaht on riisutud, lisan läbikuumutatud marjapüree porgandipüreele. Maitsestan ja jätkan keetmist segades ja vähehaaval suhkrut juurde lisades. Lõpetan keetmise, kui marmelaad tundub parajalt paks ning põhjakõrbemise oht läheb juba liiga suureks. Tõstan kuumalt purkidesse. Purgi täitmisel raputan seda vahetevahel, et sisu saaks ühtlane, ilma õhku täis tühimiketa.

Räägitakse, et septembris-oktoobris olevat porgandid kõige pektiinirikkamad. Seega on nad siis ka marmelaadi jaoks kõige sobivamad. Kas see paika peab, ei oska öelda. Olen kunagi septembris teinud väikeses koguses pihlaka-porgandivõiet vähese suhkruga, mitte marmelaadi. Proovisin teha nüüd vale-murakamoosi porgandist, apelsinist ja sidrunist. Värvus sai võrratult ilus, kuid maitset , mis murakat meenutaks, polnud ollagi.

LIINA
Harjumaalt