Miski ei sünni iseenesest

Väikses kohas on iga ärksama vaimuga inimene kulda väärt. Tuudil tegutseb selliseid kullaprooviga külaelanikke mitukümmend. Ja loomulikult kuulub nende hulka ka kooli direktor Inga Rennit.

Juhus pole seegi, et muutused koolimaja ümber said alguse küla noorteseltsingust, kes kevadel neli aastat tagasi hakkas võsastunud platsi koolimaja kõrval jupikaupa korda tegema. Töö käigus sai selgeks, et osade kaupa pole mõtet tööd teha, vaid korrastada tuleks kogu plats korraga. Kuna seltsingud ei saa eriti oma tegevuseks raha kusagilt taotleda, siis loomuliku jätkuna sündis Tuudil ka külaselts.

Koolidirektor Inga Rennit meenutab, et just külaseltsi juhtimisel ehitasid kohalikud mehed kõigepealt suure külakiige, piknikulaua ja pingid. Seejärel rajati väike korvpalliväljak.

Järgmiseks tööks oli kaevurakke ehitamine. Kuna vana rake oli puust ja väga pehkinud ning tervisekaitseameti arvates lastele ohtlik, siis tänu Raivo Männi osavatele kätele seisab nüüd koolimaja õues ilus paekivist kaevurake.

Ülemöödunud aastal sai külaselts PRIA-lt raha kõlakoja ja tantsuplatsi ehituseks. Vallavalitsus aitas ka natuke, aga suuremalt jaolt teeniti selleks raha teeäärse võsa lõikamisega.

Selle aasta “Teeme ära!” raames sai ühiselt korda platsi ääres olev kiviaed — koolilapsed ja naised tegid ära kergemad tööd, mehed müttasid hilisõhtuni palehigis, kuni aed valmis.

Ja nüüd on kõik rahul, sest nii kõlakoda kui kiviaed näevad tõepoolest väga head välja. Külapäeval said sisse õnnistatud mõlemad, lisaks uus kaevurake, piknikulaud ja pingid koolimaja hoovil.

Sel puhul oli Tuudi rahvale külla tulnud Hanila muuseumi laulu- ja mänguseltsi kapell Eha Raja juhendamisel. Hanila muuseumi teab väga hästi ka Tuudi rahvas, sest keda siis ei huvitaks kodukandi ajalugu. Aga Hanila muuseumis on väljas vanavara, suur teks-
tiilikogu ja palju rahvarõivaid ning käsitööd.

Elavad eksponaadid

Eha Raja naljatleb, et asi, mida muuseumi seinale panna ei saa, on kohalik tants, laul ja pillilugu. Ning seetõttu kutsuvad kapelli liikmed end hellitlevalt muuseumi elavateks eksponaatideks. Oma lauludega on nad osalenud isegi ETV “Prillitoosi” lauluvõistlusel.

Tuudi külaplatsile ülemöödunud laupäeval kokkutulnud said kapelli esinemist suisa kahel korral päeva jooksul vaadata ja kuulata.

Platsi ääres puude all on varakult koha sisse võtnud sepp Raul Oberschneider Kinksi külast. Noorele sepale pole see esimene kord huvilistele õnnenaela sepistamist õpetada. Sepp Raul näitab töövõtteid ette, ise seejuures selgitades, et kes naela tehtud saab, sel pole sepaoskused mööda külgi maha jooksnud.

Hiiglasliku küpsetuspanni ja suitsuahju taga on koha sisse võtnud mees nimega Ain Kruusel, kes aprillist oktoobrini on igal nädalavahetusel, samuti pühade puhul mõnel üritusel liha ja kala küpsetamisega hõivatud. Kuulates seda mitte lihtsalt suurt, vaid väga suurt meest ei jää kahtluseraasugi, et see, mis ta oma söömise ja söögitegemise lembusest räägib, on puhas tõde.

Tuudi külapäeva põnevaim osa oli muidugi ETV ja Maalehe ühise saate “Lauluga maale” salvestus. Saadet ennast saab näha sel laupäeval, 9. juulil.

Maaleht ja ETV kutsuvad rahvapeole
Sel suvel toimub “Lauluga maale” telesaate salvestus kümnes kaunis Eestimaa paigas.
Saatejuhid on lauljatar Gerli Padar ja Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.
Lääne-Virumaal Uhtna külaplatsil koos Anne Veskiga toimunud pidu saab ETVst näha 16. juulil.
- 16. juulil toimub pidu Viljandimaal Karksi ordulinnuses koos Airi Allveega.
- Saaremaal Laoküla kiigeplatsil koos Ithaka Maria Rahulaga ollakse koos
17. juulil.
- 23. juulil saab Põlvamaal Võõpsu pritsikuuri platsil kuulata Jansat.