Õnnetud saadi matta alles kevadel. See kadakane rist on mõneti Noku rabas teatud sümbol. Meenuvad need hukkunud metsavennad, kes rabasaartel varju otsisid, Erna retke sündmustega seotud paigad pole kaugel... On ehk viimane aeg seda risti jäädvustada, sest jupikese lühemaks on ta juba jäänud. Vanust tal ka üksjagu – lugu juhtus viimase sõja ajal. Kohalike kasutuses on ikka talu ja järve ning raba nimeks Noku. Algselt olnud nime kuju Nokko ja veel teisigi nimevorme. Praegu on rabas laudtee, saab kõpskingadegagi Harjumaalt Järvamaale, üle laugastegi. Risti ei soovita uudishimulikel omapäi otsima minna – laukaid on palju, ohtlikku pinnast ka. Pealegi on raba taimestik üsna tundlik suurte tallamiste suhtes. Hiljuti oligi keegi laudteelt risti suunas jätnud suure lohiseva raja, kahtlustan süsta- või paadimatkajaid. Ärge seda teine kord tehke.

Noku talu on tähelepanuväärne mitmel põhjusel – sealt on pärit siinkandis olulised muusikamehed Tokmannid ning Amblas muusiku ja fotograafina tegutsenud Jakob Tokmann.

Talu küll enam pole, on vaid taluase. Oli aeg, kus selle talu viimases hoonenurgas oli „Noku talu päevik“ – esimene 1983-1996. Hoolitses selle eest Alavere kooli õpetaja Maimu. „Noku talu päevik. Sedakorda vist neljas siis. Ehk teab keegi eelmistest? Teeks neist paljundused... Aga on märts ’98 ja kevadiselt päikseline!“ Nii seisab viimase päeviku tiitellehel. Loodusemees Fred Jüssi on pidanud seda kanti oma lemmikpaigaks.

Hiiesaar on kindlasti ammustel aegadel olnud püha paik. Mängissaare talu Järvamaa poolsel küljel on 30.jaanuaril 1908.aastal sündinud välis-Eesti kirjanik Alma Teder. Oma kirjas Albu rahvale avaldas ta oma suure unistuse: „Kui ma olin noorem ja tervem, mõtlesin, kui saaksin rikkaks, otsiksin üles selle koha, kus asus kord Mängissaare suitsutare.[...] Mõylrdin: otsiksin üles selle koha ja ööbiksin seal kasvõi lageda taeva all. Tallaksin seda maad, kus ma lapsena...“ Alma Teder sündis Tammsaarest täpselt 30 aastat hiljem. Ta suri 27.juulil 1990 Norrköpingis. Oma raamatukogu üle 400 ühikuga pärandas ta Albu raamatukogule.

Hiljem on Mängissaares elanud 1939.a rahvaloenduse andmeil Karl Karsna, 42 aastat vana. Tema suguseltsist pärineb Eesti I haridusminister Peeter Põld, I eestlasest praost Harald Põld, tenor Naan Põld.

Praegu on Mängissaare talukohas alles endised tiigid, põlispuu õues...