See liivarand on eriline – väidetavalt on teadlased hakanud uurima, kas sel tõesti on raviomadused ja näib, et on, liivaterade kujus, struktuuris, koostises ja temperatuuris avaldub koosmõju, mis toob leevendust liigestele.

Internetis kolades võib kergesti leida, et Porto Santo liiva nimetatakse tervendavaks liivaks, portugallased ise ja nüüd juba paljud teisekii on selles täiesti veendunud. Puhkajad lasevad liivapäikesest köetud rannal kaaslastel endale peale kühveldada ja raviprotseduur ongi käivitunud. Samuti on liivas tavapärasest suurem kaltsiumi ja mitmete teiste mineraalide sisaldus. Nüüd ollakse saarel nii kaugel, et mõned hotellid pakuvad erilisi liivavanne, mida tullakse proovima üsna kaugeltki.

Seitse Maalehe reisiselli, kes Porto Santot külastasid, ei teadnud sellest küll midagi, kuid tagantjärgi tunnistavad, et tundsid liival kõndimisest suurt rahulolu – kogu seltskond eelistas saare pisikesest pealinnast taksoga laevalemineku asemel kõndida sinna mööda liivaranda. Oli see nüüd rõõm soojast ookeanist või tarkusevälgatus, mis tervendavale liivarajale suunas, aga tulemus oli täpselt nii teraapiline, kui seda ühelt rannaskäigult oodata võibki.

“Seisin pool tundi jalgupidi ookeanis ka,” raporteeris üks reisija, kes ei tahtnud suurte lainete pärast ujuma minna. “Jalad vajusid vahepeal lausa liiva sisse!” Ka teised tammusid liivas ja said seda ujumas käies ujukate vahel kaasagi.

Kui luud-kondid nüüd tõepoolest sellest päevast peale nooruslikuma vungi sisse saavad, anname sellest kindlasti teada. Kui võimalik, siis informeerime ka „tuntud ülikooli mainekaid teadlasi“, kes on vastava uuringuga juba kindlaks teinud, et teist sellist liiva maailmas pole.

Kui veel Porto Santost rääkida, siis pole liiv seal ainus vaatamisväärsus. Saarel on oma lennurada, hotellid ja mitu kõrget mäetippu, loodus- ja matkaradu ning aedu.

Samuti on saarel seal mõned aastad elanud Cristoph Kolumbuse majamuuseum, kus küll väga palju asju väljas pole. See-eest on võimalik igal soovijal selleks eraldatud lehekesel joonistada kuulsa maadeavastaja portree või nägemus temas. Mida muuseum joonistustega peale hakkab, seda ei õnnestunud ära arvata.