Ka näitusel 20. sünnipäev

Kesksuvel loodame nüüd korraga näha nii uhkeid püsilillepeenraid kui roose, reisi tipphetki ootame aga Kuningliku Aiandusseltsi (RHS) korraldatud Hampton Court Palace'i aia- ja lilleshow'lt. Mullu sai sellest viiepäevasest Inglise aiandussuve tähtsündmusest osa 160 000 inimest ning kõik vaatamas käinud eestlased jäid väga rahule. Tuntuselt jääb see näitus pisut mais peetava ja kogu maailma aiakujunduses tooni andva RHS-i Chelsea Flower Show' varju, kuid iga aastaga huvi ja tuntus kasvavad. Tänavu korraldatakse üritust 20. korda.

Mullu kajastas seda näitust 1900 akrediteeritud ajakirjanikku. Tähtsaimate väljaannete fotograafid saavad žürii hinnatud võistlusaedu pildistada juba enne näituse avamist: parim valgus ning tingimused pildistamiseks on hommikul kella viie ja kuue vahel. Avapäeval käib näitusel kindlasti kuninganna, kahel esimesel päeval pääsevad sinna ainult RHS-i liikmed.

Iga suurt võistlusaeda kujundatakse võistluseks kolm nädalat. Mullu püüdsid RHS-i auhindu näiteks 18 show'-aeda, 20 väikeaeda, 2 vee-aeda, 6 kontseptuaalset aiaruumi jms.

Peal selle selgitatakse alagrupiti välja parimad ilutaimed. Selle kohta, kui keerukas on inglise taimehindamise süsteem, vt meeldetuletuseks Maakodu 2007. aasta märtsinumbrit - "Kevadine laupäev inglise moodi".

Näitusel esitletakse ka uusi sorte: mullu toodi just siin esimest korda avalikkuse ette roosisordid ‘Lucky', ‘Lavender Ice', ‘Friends Forever' jt. Paljudele meeldib, et Hampton Courti avaras, Thamesi kaldal rohkem kui 300 hektaril laiuvas maastikupargis on näitusel rohkem ruumi (väljapanekute ala oli mullu 15 ha) kui Londoni kesklinnas Chelseas. Sestap saab Hampton Courtis hästi korraldada ka aiasaaduste ja igasuguste aiakaupade müüki. Eelmise näituse ajal oli eriline üllatus paatidel peetav Tai ujuvturg lossipargi kanalis.

Peale võistlusaedade ja näituste tasub muidugi uurida ka Hampton Court Palace'i aedu, mis paiknevad 26 hektaril, ja uhkeid hooneid. Iga Inglise vanem park on justkui ajaloosündmuste näitelava.

Henry VIII ja naiskummitused

Hampton Courti kujundas keskaegsest mõisast uhkeks ja kadedust äratavaks lossiks tõusiklik lordkantsler, hilisem peapiiskop Thomas Wosley. Ajal, kui ka aadlilosside põrandaid katsid kõrkjad, oli Wosley lossis maas 60 Damaskuse vaipa. Henry VIII tegi lossist varsti kuningliku residentsi, siinne suur saal ja kabel on parimaid Inglise renessanssarhitektuuri näiteid. Vaimudena kummitavat lossis Henry VIII hukatud naised Anne Boleyn ja Catherine Howard; ehk ka Jane Seymour, kes just siin kaua oodatud poja - hilisema Edward VI - sünnitas ning varsti nurgavoodis suri.

Charles II lasi kanali äärde istutada pärnaallee - see oli üks pulmakink Portugali printsessile Catalina de Bragançale. Lossi kasutanud kuninglikest paaridest olid kõige aianduslembesemad siiski William III ja Mary II (võimul 1689-1702). Nende tellimusel sai lossi salaaed Hollandi barokist mõjutatud ilme ning istutati kuulus hekilabürint, mis tuleb ehk tuttav ette Jerome K. Jerome'i raamatust "Kolm meest paadis". Aedu ehtis 1000 apelsinipuud, Vahemere maadest, Uuest Maailmast jm Mary kogu jaoks toodud eksootidele ehitati kasvumaju. Üks pargi mutimullahunnik sai aga Williamile saatuslikuks: hobune komistas, kuningas murdis kukkudes rangluu ja suri peagi.

Kuninglik residents oli Hampton Court 1760. aastani. Kuninganna Victoria lasi lossi 1838. aastal restaureerida ning avas selle siis uhke maali- ja tarbekunstikoguga muuseumina.

Lossipargis töötanud aednike, arhitektide jt kunstnike nimekiri on uhke - tasub uurida, millise jälje jätsid siia George London ja Henry Wise, Christopher Wren, Daniel Marot ja Jean Tijou. Ka maastikuparkide üks moodi toojaid, Lancelot Brown hüüdnimega Andekas, on olnud siin peaaednik - just tema istutatud olevat praegu maailma suurimaks ja vanimaks peetav, rohkem kui 230-aastane viinapuu, mis annab kasvuhoones siiani aastas üle 200 kg musti magusaid viinamarju.

Reisi kava

06.-10. juulil toimuva reisi programmiga saab tutvuda siin. Kõik kohad välja müüdud!

11.-15. juulil toimuva reisi programmiga saab tutvuda siin. Veel vabu kohti!

Nagu ikka, tuleb ka seekord reisile kaasa meie taimetark ning üks väljaloositav Maakodu tellija võidab koha reisiseltskonda tasuta. Teised huvilised saavad kaasa oma kulul ning kuna huvi on, pakumegi kohe välja ka teise reisiaja. Reis maksab 13 750 krooni. Hinna sees on lennupiletid ja lennujaamamaksud, majutus koos hommikusöökidega, kohaliku bussi rent, Hampton Court Flower Show' pääse, kõikide külastatavate aedade sissepääsupiletid, reisisaatja teenus ja reisikindlustus.

Kui soovite kaasa tulla ja koha broneerida, helistage tööpäeviti kl 10-17 Maakodu toimetusse, tel 661 3370.