Kui arutasime Maakodu viimasel lugejareisil, kuhu meie reisifännid sõita sooviksid, selgus, et Peruust unistajaid on teisigi. Nüüd katsumegi koos reisifirmaga Estonian Holidays selle unistuse täita. Peruus tahame osa saada nii sealsest loodusest kui ajaloost, kultuurist ja pärimustest. Giidiks tuleb Taivo Koppel, kellega oleme oma kaugetel sõitudel alati väga rahule jäänud. Peruu taimedega aitab tutvuda meie taimetark.

Maakodu lugejareis Peruusse kestab 25. aprillist 8. maini 2013.

1. päev, 25. aprill

Lendame Helsingi ja Madridi kaudu Limasse.
Kogunemine Tallinna lennujaamas kl 13.20.
Lend AY3926 Tallinn-Helsingi 14.45-15.20 (FINNAIR).
Lend AY3183 Helsingi-Madrid 16.55-20.25 (FINNAIR).

2. päev, 26. aprill

Lend LA 2707 Madrid-Lima 00.35-06.50 (LAN).

Jõuame Peruu rohkem kui 7 miljoni elanikuga pealinna Limasse. Vaikse ookeani kaldale 1535. aastal rajatud asula nimetas konkistadoor Pizarro Kuningate linnaks ja ligi 300 aastat oli see Hispaania Lõuna-Ameerika koloniaalvalduste keskuseks. Seame end hotellis Casa Andina Select Miraflores 4* sisse, vaatame vanalinna ja San Isidori kvartalit, sööme koos lõunat (on juba hinna sees).

Õhtupoolikul jalutame Miraflorese linnajaos, nautides ookeanivaateid ja parke.
Peruu loodus ületab muidugi inimese loomingu ja iluaedu seal eriti polegi, kuid Limas kasutame juhust ja tutvume ka mitme tänapäevase linnapargiga. Armunute pargi sümboliks on Victor Delfini skulptuur „Suudlus“, Intihuatana pargis on valdavalt kasutatud kohalikke taimeliike, Maria Reiche aed on aga pühendatud Nazca jooniste uurija mälestusele.

Päeva lõpetame mõnusa ühise õhtusöögiga (on juba hinnas).

Džungliseiklus 27.-30. aprillini

Kolmanda reisipäeva 27. varahommikul lendame Limast kaugesse Amazonase äärsesse džunglilinna Iquitosse. Muidu kui linnates sinna ruttu ei saakski, sest teed sinna ei vii. Lennujaamas ootab meid vastuvõtja, pärast kiiret tutvust alustame teekonda džunglisse.
Kolm päeva veedame Pacaya Samira Rahvuspargis – suurveeaeg aprillis-mais olevatki selleks reisiks parim aeg. Alustuseks sõidame u 100 km mööda jõge oma kahe järgmise öö majutuspaika. Pacaya Samira rahvuspargis on meil kavas hommikused linnuvaatlused ning päevased ja öised tutvumised džungliasukatega. Eluolu uurime mitmes jõeäärses asulas. Külastame ReNuPeRU etnobotaanikaaeda, kus kasvab u 240 liiki rahvameditsiinis jm pruugitud taime. Soovijad saavad ka kala püüda ja jalutada 35 m kõrgusele puulatvade kõrvale seatud rajal (Canopy Walkway).

Džunglis seigeldes on meil kõik söögikorrad ühiselt korraldatud (iga päev kolm sööki, kõik juba hinnas).

29. aprilli pärastlõunal jõuame tagasi tsivilisatsiooni, Iquitosse, kus ööbime hotellis Victoria Regis*.

6. reisipäeval 30. aprillil tutvume Iquitose linnaga. Seda linna kirjeldab Vargas Llosa meeleolukalt romaanis „Kapten ja külastajannad“. Linn üllatab muuhulgas G. Eiffeli projekteeritud Raudmajaga, mis ühele XIX sajandi kautšukiparunile sedavõrd meeldima hakkas, et ta selle Euroopas ära ostis, laevadega kodulinna saatis ja selle ehteks üles ehitas. Pärast linnaga tutvumist käime Pilpintuwasi loomade rehabilitatsioonikeskuses, kus on asukaid liblikaist jaaguarini. Külastame Bora-indiaanlaste küla ja Bleveni hiiglaslikku, osalt ujuvatele balsaparvedele rajatud turgu. Seal näeb kõike, mida džunglis tehakse või süüakse - kaunist käsitööst šamaanirohtudeni.

Sel päeval on hinnas hommiku- ja lõunasöök.

Õhtuks lendame tagasi Limasse ja ööbime juba tuttavas hotellis.

7. päev, 1. mai

1. mai hommikul lendame Limast Cuscosse ja alustame tutvust inkaajastuga. Cusco asub u 3350 meetri kõrgusel mägede vahele peitunud orus. Lauskmaaelanikel tuleb siin esmalt rahulikult kohaneda kõrgusevahe ja hõreda õhuga.

Ketšua keeles ei tähenda sõna inca mitte hõimu või rahvast, vaid kuningat - XII sajandil esile tõusnud nelja ilmakaare impeeriumi Tawantinsuyu valitsejat. Puumakujuliselt maastikku sobitatud Cusco oli hispaanlaste rüüsteretkedeni selle praegusest Tšiilist Ecuadori ja Colombiani ulatunud hiigelriigi süda.

Püha org jääb Pisaci ja Ollantaytambo vahel Urubamba jõe kaldaile. Seda jõge peeti taevase Linnutee maiseks peegelduseks, koos oma taevase teisikuga seisis ta hea selle eest, et vesi kulgeks maalt tagasi taevasse ja sajaks siis jälle maapeale. See terrasspõldudega kant on ka Peruu peamine maisikasvatuspiirkond. Külastame Chincherot ja Pisacit, kus on oru suurim indiaani turg.

Ühine hommiku- ja lõunasöök (hinna sees).

Willka Tika hotelli juures vaatame Seitsme tšakra aeda, mille kujunduses on kasutatud piirkonnale omaseid tervistavaid taimi (vt www.willkatika.com). Ööbime Urumbambas vanast kloostrist ümberehitatud hotellis (San Augustin La Recoleta 4*) , kus on maitsekalt kasutatud kohalike käsitööd ja traditsioonilisi sisekujunduselemente.

8. ja 9. päev, 2. ja 3. mai.

Kaks järgmist päeva pühendame ilmaimede hulka arvatud müütilisele inkade tsitadellile Machu Picchule, mis rajati u 1450. aastal ja mida hispaanlastest vallutajad mägedest üles ei leidnudki.

Hommikul asume rongiga teele ja majutume siis hotellis Machu Picchu Pueblo 5*. Kõigepealt tutvumegi sealse paradiisliku ümbrusega: hotelli aias kasvab 372 liiki orhideesid ja uhkemat valikut vist polegi kusagil maailmas. Siis teeme spirituaalse jalutuskäigu (Twilight Tour), et osa saada Machu Picchu piirkonna energiast. Rocotali vaateplatvormilt laseme end lummata kosel ja iidseil piktograafidel.

Machu Picchu tähendab tõlkes vana mäge. Päikesetempel, Päikesevärav, riitusetroon e Intihuana kivi, mis ankurdanud päikese taevasse, ja teised kindluse vuukide ja mördita tehtud ehitised- rajatised on merepinnast u 2380 m kõrgemal.

Sinna läheme järgmisel varahommikul. Imeline koht võtab hinge kinni ka neil, kes ei huvitu ajaloost ega arhitektuurist. Kes jaksab, jõuab vallutada ka kõrgema naabermäe Huayna Machu Picchu, mille tipus on kalju sisse ehitatud Kuutempel. Õhtul sõidame rongiga Pueblost Ollantaytambosse (17.27-18.56) ja sealt bussiga Cuscosse ööbima. Hotell San Augustin El Dorado 4*.

2. mail on hinnas ühine hommiku- ja õhtusöök, 3. mail aga hommiku- ja lõunasöök.

10. päev, 4. mai

Selle reisipäeva veedame rahulikult, tutvudes Cuscoga, kus mitu kultuuri on ehitanud oma hooned ja pühakohad ikka eelmise varemetele. Vaatame keskväljakut, Päikesetempli kohale ehitatud ja mitu korda maavärinas kannatanud Santo Domingo kirikut ja ka iidseid indiaani kultuspaiku Cusco ümbruses. Sööme koos lõunat (hinnas), ööbime samas hotellis.

Õhtul naudime koos ka õhtusööki ning Peruu muusikute ja tantsijate esinemist.

11. päev, 5. mai

Selle päeva oleme bussiga teel Punosse. Pikk sõit on kõike muud kui igav, mägisel teekonnal avanevad imelised vaated, jälgime, kuidas loodus muutub ja teeme palju peatusi. Andahuaylillases vaatame 1580. aastal ehitatud kirikut. Raqchis näeme Viracochale pühendatud templi varemeid.

Teel sööme koos lõunat (hinnas).
La Rayas peatume oma teekonna kõrgeimas punktis – 4335 m kõrgusel. Iidne Pukara küla on kuulus oma keraamika poolest, siin elati juba 300 aastat e.m.a. Tarujanis näeme haruldast puiametsa. Õhtul jõuame Punosse ja majutume hotelli Royal Inn 4*.

1657. aastal hõbedakaevanduse ümber tekkinud Puno linn asub u 3800 meetri kõrgusel. Inka legendide järgi voolinud loojajumal Viracocha siin Titicaca järve mudast ja savist inimsoo. Nüüd Boliiviale kuuluvalt Päikesesaarelt tõstis ta aga taevasse päikese, kuu ja tähed. Jumalik päike vaatas, kui metsikult ja halvasti elasid maal inimesed, kes ei osanud isegi päikest austada, ja saatis neile eeskuju andma oma poja, esimese inka Manco Capaci ja tütre Mama Ocllo. Kuldset saua heites jõudsid nad järve äärest pehme ja viljaka pinnasega orgu, kus sau lõpuks maase kadus. Sinna rajatudki Cusco, inimesed aga said usu ja seadused.

Punot kutsutakse ka Peruu folklooripealinnaks ja siit kandist levisid edasi kartul, tomat ja paprika.

12. reisipäeval 6. mail sõidame laevaga Peruu ja Boliivia piirile jääval 8372 km2 suurusel Titicaca järvel ja külastame tortora-pilliroost Urose ja Taquile saart ning uurime, kuidas elavad sealsed hõimud. Taquile üheks tõmbenumbriks on kuduvad mehed. Sel päeval sööme koos nii hommikust kui lõunat (hinnas).

Õhtul lendame Punost tagasi Limasse ja ööbime juba tuttavas hotellis.

13. reisipäeval 7. mail on aega Limas lõõgastuda ja ringi vaadata. Sööme koos lõunat ja siis alustame pikka tagasiteed.

Õhtul lendame Limast Madriidi (lend LA2706 kell 19.00-13.50 LAN).

14. reisipäeval 8. mail lendame Madridist Brüsselisse (lend AY 5630 kl 16.05-18.20 FINNAIR).

Brüsselist lendame Helsingisse (lend AY0818, kl 19.20-22.45) ja sealt viimase hilisõhtuse lennuga (AY3939) kl 23.45 tagasi Tallinna. Tallinnasse jõuame 9. mai öösel u kl 00.20.

3950 eurot maksvas reisipaketis on hinna sees kõik lennupiletid ja lennujaamamaksud, rongi- ja laevapiletid jm transport, majutus 3-5 tärni hotellide kahestes tubades, kõik hommikusöögid, kolmel džunglipäeval ka lõuna- ja õhtusöök, teistel päevadel olenevalt programmist emb-kumb neist, kõik vaatamisväärsuste sissepääsupiletid, folkloorietendus Cuscos ja rühmajuhi teenus.

Kui soovite sõidu kohta lisateavet, siis helistage palun tööpäeviti Maakodu toimetusse telefonil 661 3370. Või kirjutage aadressil meeli.myyripeal@maakodu.ee.

Lisatasu eest:

Maalt lahkumise maks 38 USD, mis tasutakse Lima lennujaamas.
Majutus üheses hotellitoas.
Reisikindlustus.