Reis koostöös Germalo Reisidega

Hind: 899 €
Reis toimub: 23.-30.09.2013

Iidne Sakartvelo üllatab kuulsusrikka 3000-aastase ajaloo, rikka kultuuripärandi ja imekauni loodusega, kus kohtab nii rahulikke tasandikke kui majesteetlikke mägesid. Gruusias öeldakse, et kartvelebi (grusiinlane) on kõige õnnelikum siis, kui majas on palju külalisi. Külalislahkus ja südamlikud inimesed ongi sellele väikese maa suurim rikkus.

Gruusias kõneldakse, et siis kui jumal jagas rahvastele maid, olid grusiinid parasjagu hoos peolaua taga - nautisid head veini ja toitu. Kui nad lõpuks jumala palge ette jõudsid, oli aga juba liiga hilja, sest maad olid otsa saanud. Nüüd kutsusid grusiinid jumala endaga kaasa, et ta saaks pisutki sellest suurest maadejagamisest puhata. Peolaua taga, vaimuka tamada (toostimeistri) sädelevaid kõnesid kuulates ning head ja paremat nautides otsustas taevataat, et annab sellele lahkele ja vaimukale rahvale maa, mille oli hoidnud iseenda jaoks. Nii ongi Gruusia jumala enda maa!

Programm sisaldab reisigrupi tutvumisõhtut ja Maalehe piknikku, kus maitseme kohalikke spetsialiteete ja veini. Reisi jooksul püüame saada ülevaate kohalikest põllumajandustraditsioonidest. Külastame veinikeldrit Kahheetia piirkonnas ja teeistandust Batumis. Reisil on kaasas Maalehe ajakirjanikud.

Reisikava

1. PÄEV: OTSELEND TALLINN-BATUMI. BAGRATI PÜHAMU - GELATI - KUTAISI

Kogunemine Tallinna lennujaamas 2 tundi enne lennu algust. Hommikune otselend Tallinn-Batumi (lennuajad täpsustamisel). Saabumine Adjaaria pealinna Batumisse Musta mere rannikul. Alustame sõitu läbi ajaloolise Guria piirkonna Imeretiasse. Imeretia asub Kaukasuse ja Surami mäemassiivi vahel väga viljakal alal. Mäed annavad elu jõgedele, mis voolavad siinsetele tasandikele ja muudavad piirkonna põllud viljakaks. Imereedid on töökad ja jutuhimulised inimesed, kelle külalislahkus on tuntud kogu maal. Imereetia pealinnas Kutaisis asub Gruusia parlament ja 2012. aastal avati siin ka uus ülimoodne parlamendihoone. Juba 2. aastatuhandel eKr oli linn legendaarse Kolhise pealinnaks. Mütoloogia järgi on see kuldvillaku maa, kuhu jõuavad oma legendaarsel rännakul argonaudid. Aastail 978-1122 oli Kutaisi Gruusia kuningriigi pealinnaks. Linna olulisemaks vaatamisväärsuseks on Gruusia suurkuninga Bagrati II ajal rajatud Bagrati katedraal (UNESCO) ja Gelati klooster. Klooster pärineb 11. sajandist ja on läbi ajaloo olnud oluliseks vaimuelu keskuseks. Külastame Kutaisi lähistel asuvat Sataplia riiklikku kaitseala. Vulkaanilise tegevuse tulemusena sündinud Sataplia koobaste sammassaalid, kust teadlased on leidnud ka eelajalooliste sauruste jalajälgi, mida on praegugi võimalik kaitseala paviljonides näha. Ööbimine Kutaisi lähistel hotellis***.

2. PÄEV: GORI - UPLISTSIKHE - MTSKHETA - TBILISI

Hommikusöök. Täna sõidame Shida-Kartli piirkonda. Hommikupoolikul ületame Surami kuru ja läbime merepinnast ligi 1000 meetri kõrgusel asuva tunneli. Siinsete külade elanikud pakuvad oma kaupa otse teeäärsetes putkades. Võimaluse korral uudistame kohalikku keraamikat ja puunikerdusi ning proovime ahjusooja leiba ja tsurtshelat - kohalikku maiust. Gori linnas vaatame J. Stalini sünnimaja ja tutvume muuseumiga. Uplistsikhe koobaslinn (UNESCO) on rajatud Mtkhvari jõe kõrgele kaldakaljule tõenäoliselt juba varasel rauaajal. Olles olnud pidevalt asustatud kuni keskajani, on siia rajatud koobassaale, tänavaid ja pühakodasid - nii paganlikke kui kristlikke. Uplistsikhe tähendabki tõlkes jumalate kindlust. Sõit Gruusia iidsesse pealinna Mtskhetasse. Idüllilise väikelinna kitsukesed tänavad on ääristatud sümpaatsete tänavate kohale ulatuvate rõdudega majadega. Linna suursugusest ajaloost annavad tunnitust paljud arhitektuurimälestised. Gruusia tähtsamaid pühakodasid Svetitskhoveli katedraal. Katedraali kohal asus juba 4. sajandil esimene kristlik kirik Gruusias. Legendi järgi on kirikusse maetud Kristuse mantlisse mähituna püha Sinodius. Sõit Tbilisisse. Ühine tutvumisõhtu koos kohaliku veiniga. Ööbimine hotellis*** Tbilisis.

3. PÄEV: TBILISI - EKSKURSIOON VANALINNAS - VABAÕHUMUUSEUM - KUS TBA JÄRV

Hommikusöök. 1,5 miljoni elanikuga Tbilisi on olnud Gruusia pealinnaks alates 6. sajandist. Mtkhvari (Kura) jõe kõrgetel kallastel asuv linn pakub omamoodi kaootilist segu erinevatest ajastutest ja stiilidest. Väärikate pühakodadega kõrvuti uued supermoodsad hooned - ikka klaas ja metall, vanalinna kitsukesed tänavad pitsmustriliste balkonitega ning Rusthaveli avenüü luksushotellide ja klantskauplusetega. Otsekui vahimees kõrgub linna kohal 4. sajandil araablaste poolt rajatud Narikala kindlus. Suursugune Kolmainu katedraalkirik ja Sioni katedraal, kus asub Gruusia tähtsaim reliikvia - maa ristiusustaja püha Nino rist. Anchiskhati basiilika on linna vanim sakraalehitis ja pärineb tõenäoliselt 6. sajandist. Vanalinnas asuvad ka väävliallikad, mida on mainitud juba antiikautorite poolt ja mille kohale on 17.-18. sajandil rajatud mitmed kuppelsaunad. Rohke väävlisisaldusega veed pidavat muutma nooreks ja reipaks ka kõige väsinumad ja rõõmsaks kõige kurvameelsemad! Meeleolukas Shardeni tänav paljude kohvikute ja suveniirikaupluste, tänavamuusikute, galeriidega.

Edasi sõidame Tbilisi vabaõhumuuseumisse, kus on eksponeeritud üle 70 ehitise erinevatest Gruusia piirkondadest. Erinevad hoonetüübid ja olme - tutvume traditsioonilise majapidamisega ja näeme põnevaid majapidamisriistu. Kus Tba järv on kujunenud Tbilisi elanike armastatuimaks väljasõitude kohaks. Mõnus kohvipaus sügaval orus asuva järve kaldakohvikus. Õhtul aga tutvume Gruusia köögi maitsetega. Olgu roaks lambašašlõkk, klassikalised hinkaalid või hartšo - siinsed kokad on igatahes meistrid! Ühine õhtusöök supra stiilses restoranis koos veini, laulu ja toostimeistriga (lisatasu eest). Õhtusöögil pakutakse rikkalikku valikut Gruusia köögi hõrgutisi. Toidud tuuakse lauale ühistel vaagnatel ja kindlaid toidukordi siin pole. Oluline on, et laud ei jääks tühjaks ja toostimeister ei väsiks. Gamardjoba - terviseks!  

4. PÄEV: SUUR GRUUSIA SÕJATEE - ANANURI KINDLUS - GUDAURI - KAZBEGI

Hommikusöök. Sõidame Gruusia sõjateel üle Kaukasuse mägede. Ananuri kindlus - unikaalne fortifikatsioonide, sakraalhoonete ja tsiviilrajatiste kompleks Zhinvali veehoidla kaldal. Seejärel mägikuurort  ja suusakeskus Gudauri. Ületame teekonna kõrgeima Jvari kuru (2395 m ü.m.p.) ja imetleme sametisi nõlvu ning proovime maitsta kõrgmäestiku mineraalvett siinsetest allikatest.  Stepantsminda (Kazbegi) küla rajajaks on mungad, kes otsisid mägedevahelisest orust varjupaika võõraste vallutajate eest. Sajandeid hiljem hakkas siit läbi kulgema Gruusia sõjatee. Küla on ümbritsetud kõrgetest mägedest, otse idas kõrgub Mkinvartsveri (Kazbeg) (5033 m ü.m.p.). Väike kohalik muuseum pakub uudistajale põnevat vaatamist. Siin saab näha rahvariideid, vanu tarbeesemeid ja kohalike kunstnike taieseid. Soovi korral sõit maastikuautodega Gergeti Kolmainu kiriku juurde (lisatasu eest). Soodsate ilmaolude korral avanevad siit imelised vaated mägedele ja rohelistele orgudele. Gruusias on kombeks, et ükski külaline ei jää kunagi kostitamata ja meiegi reisi  olulisteks hetkedeks on ühised söömised ja degusteerimised. Peame koos Maalehe pikniku kohaliku puri-leiva, juustude ja loomulikult veiniga. Kaukasuse nõlvade ja orgude lopsakad mägikarjamaad on koduseks toidulauaks suurtele lambakarjadele, keda siin pea alati võib kohata. Vana kombe kohaselt veristatakse külaliste jaoks ikka priske lammas ja valmistatakse sellest maitsev roog. Kas soovite proovida? Tagasisõit Tbilisisse. Õhtul soovijatele väävlisaunade külastamine. Ööbimine samas hotellis***.

5. PÄEV: KAHHEETIA - TSINANDALI VEINID - SIGNAGI - GREMI KINDLUS - IKALTO KLOOSTER

Hommikusöök. Tänasel päeval tutvume Kahheetia piirkonnaga Ida-Gruusias. Kahhetia on Gruusia köögiviljaaed ja puuviljaparadiis ning parimate veinide kodupaik. Soodne ja stabiilne kliima, viljakas pinnas on Kahheetiast teinud tõelise põllumajanduspiirkonna. Alates antiikajast on siin kasvataud viinamarja ja toodetud veini. Arheoloogide andmetel on veini valmistamist tuntud siin juba ligi 8000 aastat. Septembris algab Kahheetias rtveli-aeg. Viinamarjad on küpsenud ja nüüd on veinikasvatajal kõige kiirem aeg. Saak tuleb koguda, mahl pressida ja uus vein „küpsema" panna. See on aeg, mil kõik  Kahheetia teed on täis viinamarjakoormaid ja veinikeldrid maranid lõhnavad rammusalt. Kahheetia keskosas oleme külalisteks toredal pererahval, kes hoiab au sees vanu traditsioone ning tutvustab meile lahkelt oma majapidamist. Oleme külalisteks saagikoristuse ajal ja saame oma silmaga näha, kuidas põllult toodud viinamarjast pressitakse mahl ja pannakse see veiniks käärima. Veinid valmivad siin vanal traditsioonilisel meetodil - kääritamine toimub koos rootsude ja vartega suurtes savianumates khverides, mis on maa sisse kaevatud. Nii käärib vein tavatult kõrgel temperatuuril. Väärtuslikest viinamarjadest ei jää miski kasutamata, sest hiljem saab rootsud ja varred ära kasutada kohaliku kange napsu chacha tootmiseks. Muide vein ja chacha valmivad ikka erinevates keldrites. Saame näha, kuidas küpsetatakse puri-leiba, ja saame teada, kuidas ja millest tehakse Gruusia oma Snickersit - tsurtchelat. Juust on Gruusias paljude rahvuslike roogade koostisosaks ning paljudes väikemajapidamistes valmistatakse  soolast ja rammusat juustu ise. Tshumlakis tutvume unikaalse  Tušeetia juustu guda valmistamisega. Kvareli veinitunnel on suurim Gruusias. Tutvume veinikeldriga ja degusteerime siinseid veine. Muidugi on Kahheetia ka oluliste ajaloo- ja kultuurimälestiste poolest ülirikas piirkond. Signagi kuninglik linn, mis rajati oluliste kaubateede ristumiskohale 18. sajandil. Linna ümbritseb suursugune 23 torniga kindlusmüür. Imelised vaated Suur-Kaukasusele ja Alazani orule ning ka kõrgendikul suursugusena mõjuvale Gremi kindluslossile ja Gruusia ajaloos üliolulisele Alaverdi katedraalile. Läbime kuulsad veinipiirkonnad Mukuzani, Tsinandali ja Kvareli. Voogavad viinamarjanõlvad ja mõnusad külamaastikud. Ikalto klooster ning akadeemia, kus õppis kunagi ka Gruusia rahvuseepose looja Shota Rusthaveli. Keskaja suurim looja, kelle kohta on öeldud, et Rusthaveli on Gruusia ja Gruusia on Rusthaveli. Ikalto klooster on rajatud 6. sajandil ja akadeemia rajas siia kuningas David Ehitaja 12. sajandi esimesel poolel. Sõit tagasi Tbilisisse. Ööbimine samas hotellis.

6. PÄEV: JVARI - BORJOMI - SÕIT BATUMISSE

Hommikusöök. Alustame teekonda Batumisse. Jvari (Püha risti) klooster (6.-7. saj) on pärimuse järgi rajatud suure risti kohale, mis seisis Aragvi ja Kura jõe ühinemiskohal. Tegemist on ühe kõige ilmekama näitega varakeskaegsest arhitektuurist. Alam-Kaukasus on unikaalne kant, kuna siinsed mägedevahelised kitsad mineraalvete rohked orud loovad soodsad kasvutingimused taimestikule, paljud puu ja põõsaliigid on tuntud ainult selles piirkonnas. Siin asuvad Gruusia suurimad ja sügavaimad järved ning vulkaanilised platood. Mägedevahelises kitsas orus asuv Borjomi on juba 19. sajandist tuntud kuurortina, mille visiitkaardiks on kahtlemata Borjomi mineraalvesi. Kuulsate mineraalvete degusteerimine ning tutvumine Borjomi-Kharagauli rahvuspargi ja tervisevete kuurortiga. Vene tsaaride Romanovite suvila ning sümpaatsed 19. sajandi villad ja supelusmajad. Sõit Batumisse. Ööbimine hotellis***.

7. PÄEV: PUHKUSEPÄEV BATUMIS VÕI BATUMI BOTAANIKAAIA JA TEEISTANDUSE KÜLASTUS

Hommikusöök. Adjaaria on kaunemaid piirkondi Gruusias, kus Must meri ja lummavad vaated mägedele loovad erakordse harmoonia. Batumi ajalugu ulatub tagasi legendaarse Kolhise kuningriigi aegadesse, mil seda tähtsat sadamat ja linna nimetati Bathuseks. Musta mere rannikul asuv linn uhkeldab kauni keskklinna ja luksusliku rannapromenaadiga, kus saab imetleda palmialleesid, sümpaatseid paviljone, värvilisi ja tantsivaid purskkaeve ning lugematul hulgal kohvikuid ja restorane. Batumi on unikaalse kliimaga linn, kus suhteliselt kõrge õhuniiskus tagab ka temperatuuride stabiilsuse. Must mere soolasisaldus kõigub 18-30% vahel. See moodustab ligi poole maailmamere soolasusest. Mõnus päev rannamõnude nautimiseks, kohvikus mõnusa seltskonna nautimiseks või kohalikul turul uudistamiseks.

Soovijatega (lisatasu eest) külastame teeistandust ja Batumi botaanikaaeda Mtsvane Kontskhis. Ühtekokku on botaanikaaias esindatud 2037 erinevat liiki taimi 9 klimaatilisest piirkonnast: Kaukaasia niiske subtroopika, Uus-Meremaa, Lõuna-Ameerika, Himaalaja, Mehhiko, Austraalia jt. Aias on üle tuhande roosisordi ja palju valgeid magnooliaid. Botaanikaaia terassidelt avanevad vapustavad vaated Mustale merele. Teeistandusi hakati Gruusiasse rajama 19. sajandi keskpaiku. Parimad piirkonnad tee kasvatamiseks ja tootmiseks on Adjaaria ja Guria, kus teeistandused asuvad kõrgetel päikesepaistelistel nõlvadel. Tutvumine teekasvatusega. Gruusia on maailma põhjapoolseim teekasvataja ja siin toodetakse looduslikult puhast, ilma mõruaineteta teed. Adjaaria ja Guria on ka maisikasvatuse piirkond. Ööbimine hotellis***.

8. PÄEV: OTSELEND BATUMI-TALLINN

Transfeer lennujaama. Otselend Batumi-Tallinn. TERE TULEMAST TAGASI KOJU!

Reisi hind 899 €

Hind kehtib Maalehe reisigrupile. See on soodushind, millele ei rakendu muud allahindlused (korduvreisijatele ja kiiretele broneerijatele).

Hind sisaldab:

- Lennupiletid Tallinn-Batumi-Tallinn.
- Lennujaamamaksud 2012. a novembri seisuga ja käibemaks.
- Mugava reisibussi kasutamine kohapeal väljasõitudeks.
- Majutus hotellis vastavalt programmile (2-in toad) koos hommikusöökidega.
- Ekskursioonid eesti keeles, giidi/reisisaatja teenused.

Lisakulud:

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele. Muuseumide ja teiste tasuliste objektide piletite hinnad orienteeruvalt 35 € (kogupakett).

Lisatasu eest võimalik:

- Ühene majutus hotellides terve reisi vältel 199 €.
- Tervisekindlustus al 7,52 €, maksumus sõltuvalt vanusest (-65a, 65-80a kallim tariif, lisainfo reisikorraldajalt). Soovitame ka vormistada reisitõrkekindlustuse!
- Toitlustamine lennukis pardamenüü alusel.
- Tervitusõhtusöök koos toostimeistri ja muusikaga 25 €.
- Nabadi folklooriteater 22 €.
- Sõit maasturitega Gergeti Kolmainu kiriku juurde 15 €.
- Lisaekskursioon Batumis seitsmendal päeval 39 €.

Lisainfo:

- Kohalik aeg UTC + 4 h, Eesti ajast 1 tund ees.
- Palume meile enne reisi teada anda passinumber ja kehtivuse aeg! Pass peab kehtima vähemalt 6 kuud pärast saabumispäeva.
- Gruusia on Eesti kodanikele viisavaba kuni 90 päeva poole aasta jooksul.
- Gruusias on käibel rahvuslik valuuta lari (GEL): 1 € = 2,31 GEL, 1 USD = 1,66 GEL. Eestist võib kaasa võtta eurosid või dollareid.
- Gruusias on kombeks anda jootraha! Jootraha ootavad kohalik reisisaatja, bussijuht (arvestuslik summa reisi jooksul ca 25-30 USD inimese kohta, makstakse kogusummana).
- Lõunasöökidele kulub päevas ca 5-10 USD. Tass kohvi ca 2-3 USD, pudelivesi 0,50 USD, õlu ca 1,50 USD, pudel keskklassi veini kaupluses ca 5-7 USD.
- Õhtud võivad olla jahedamad, kaasa võtta tuulekindel jakk ja mugavad jalanõud. Pühapaikades on riietuse puhul väga oluline kaetud õlad ja kaetud põlved (nii meestel kui naistel).

Jätame endale õiguse teha muudatusi reisiprogrammis.

PALUME TUTVUDA GERMALO REISIDE REISITINGIMUSTEGA!


BASKIMAA JA GASKOONIA

Reis koostöös Germalo Reisidega

Hind: 899 €
Reis toimub: 11.-18.09.2013

Reis Prantsusmaale ja Hispaaniasse - reis paikadesse, kus näeme rahulikku, lõunamaiselt natukene ligadi-logadi kulgevat elu. Meie reisiteele jäävad Püreneed ja killuke Provence'i, Baskimaa ja Aragón. Keegi ei kiirusta siin liigselt, kuid kõik toimib. Biskaia lahelt tulev niiskus hoiab Baskimaa ilmastiku palju jahedama Hispaania sisemaa kliimast. Kõikjal laiuvad tihedalt puudega kaetud mäed, rannaäär on täis plaaže, ajaloolisi vaatamisväärsusi ja sõbralikke linnakesi. Reis tõelisele reisigurmaanile mööda veidi vähem sissekäidud radu.

Programm sisaldab reisigrupi tutvumisõhtut ja Maalehe piknikku, kus maitseme kohalikke spetsialiteete ja veini. Reisi jooksul püüame saada ülevaate kohalikust põllumajandusest. Kuuleme hanemaksa ja juustu valmistamise traditsioonidest. Võimalus tutvuda ettevõttega, mis tegeleb nuumhanede kasvatamisega, ning külastada veinimõisa, et degusteerida kohalikke baski veine. Reisil on kaasas Maalehe ajakirjanikud.

1. PÄEV: OTSELEND TALLINN-GIRONA, ANDORRA VÜRSTIRIIK

Koguneme Tallinna lennujaamas. Hommikune otselend Tallinn-Girona (kohalikud kellaajad). Palume kontrollida väljalennu aega vahetult enne reisi!

Jalutuskäik kõrgete mägede vahele surutud Andorra La Vella linnas. Näeme linna peaväljakut, pisikest parlamendihoonet ja kirikut. Andorra on kaubanduse paradiis - ohtrates poodides ja kaubamajades müüakse ehteid, kelli, spordivahendeid, tehnikat ja muid luksuskaupasid. Tutvumisõhtu hotellis õhtusöögi  ja veiniga. Majutus Andorra La Vella kesklinna hotellis***.

2. PÄEV: PÜRENEED - CARCASSONNE

Hommikusöök hotellis. Jätkame oma teekonda ning möödudes mitmetest Andorra suusakeskustest, jõuame Prantsusmaale. Oleme iidsete katarite maal ning külastame katarite viimast ning ühtlasi kuulsaimat kindlust Château de Montséguri. Meie teekond jätkub mööda Languedoc Roussilloni maakonda ning õhtuks jõuame Carcassonne'i, mis on üks paremini säilinud keskaegseid kindluslinnasid Prantsusmaal. Majutus hotellis** Carcassonne'i linnamüüride jalamil. Jalutame kaunilt valgustatud õhtuses Carcassonne'i linnas.

3. PÄEV: GASKOONIA KÜLAD - D'ARTAGNANI JÄLGEDES

Hommikusöök hotellis. Meie teekond jätkub suunaga Baskimaa poole, peatudes teele jäävates kaunites väikestes prantsuse külades. Peatume Auchis, kus näeme kuulsat musketäri ausammast. Seejärel peatume Bassoues's, et soovi korral lõunastada kohalikus restoranis ja veidi siingi ringi uudistada. Jõuame Lupiaci, mis saab uhkustada musketär D'Artagnani sünnilinnana. Alexander Dumas' romaani peategelase prototüübiks oli Charles de Batz de Castlemore. Dumas kirjutas romaani „Kolm musketäri" aastal 1844, kui oli lugenud 150 aastat varem ilmunud d'Artagnani memuaare. Siin on väike musketäride muuseum. Vaatame, kus asub Castelmore'i loss. Foie gras, mille õiget valmistamist peetakse keeruliseks kunstiks, on tõeline toidunautlejate lemmik. Nimetus tuleb prantsuse keelest ning tähendab otsetõlkes paksu maksa. Maailma suurimaks hanemaksa tootjaks on Prantsusmaa. Tutvume ettevõttega, mis tegeleb nuumhanede kasvatamisega. Võimalus kaasa osta erinevaid tooteid. Jõuame Biskaia lahe äärde šikki ja kammerlikku Biarritzi kuurortlinna. Majutus hotellis**.

4. PÄEV: BIARRITZ - LA RHUNE - HONDARRIBIA - SAN SEBASTIAN

Hommikusöök hotellis. Sõidame Biarritzi majaka juurde, kust avanevad tõeliselt uhked vaated ookeanile ja linnale. Muuseas, ühtlasi oleme jõudnud Baskimaale, sest territoriaalselt on Baskimaa jaotunud kahe riigi vahel. Sõidame 1924. aastast pärit hammasratasraudteel 905 meetri kõrgusele La Rhune tippu, et nautida selge ilmaga vaadet pea tervele Baskimaale. Siit avaneb vaade seitsmele Baski provintsile, samuti Püreneede teistele tippudele ja Baski rannikule Biarritzist San Sebastianini. Peatume Sarès, mis on väike piiriküla Püreneede jalamil. Ületame riigipiiri ja peatume armsas Hondarribia linnakeses. Külastades just selliseid armsaid Baski linnasid, saame aimu baskide mõttelaadist ning eluviisidest. Jätkame sõitu ning jõuame San Sebastiani. San Sebastian ehk baski keeles Donostia asub maaliliselt hobuserauakujulise lahesopi ääres ning on baskide üks tähtsamaid keskusi. Pooleldi naljaga öeldakse isegi, et siin elavad baskiks olemist kõige tähtsamini võtvad inimesed. Linn ise on kaunis - pariisilikud bulvarid kõrgete plataanidega, elegantne rannapromenaad ümber merekarbikujulise ranna ja hubased kohvikud. Siin peetakse San Sebastiani kuulsat filmifestivali ning peetakse au sees baski kulinaarseid traditsioone. Kohalikud pintxos ehk hispaaniapäraselt tapas ehk eesti keeles suupisted, mis on serveeritud pikkadel kohvikulettidel, viivad lihtsalt keele alla. Majutume kolmel järgneval ööl Santanderi lähistel hotellis***.

5. PÄEV: BILBAO - GUERNICA - BERMEO - BIZKAYA SILD

Hommikusöök hotellis. Sõidame Bilbaosse. Bilbao tunnuslause on „Alati sinu südames" ehk baski keeles „Beti zure bihotzan". Kui veel mõnikümmend aastat tagasi võis Bilbaod pidada vaid tööstuslikuks sadamalinnaks, siis peale seda, kui 1997. aastal avati siin ameeriklase Frank O. Gehry projekti järgi ehitatud suursugune ja absoluutselt imepärane titaanfassaadiga Guggenheimi kaasaegse kunsti muuseum, on kogu linn väljateenitult saanud endale moodsa kunstimetropoli aura. Külastame maailmakuulsat Guggenheimi kaasaegse kunsti muuseumi. Jalutame südalinnas ning uudistame modernset Zubizuri jalakäijate silda. Vaba aeg ja lõuna Bilbao vanalinnas. Pealelõunal külastame Bilbao lähedal asuvat Guernica linna, mille on kuulsaks joonistanud Pablo Picasso. Sakslaste pommirünnak hävitas linna Teise maailmasõja alguses ning see koletu tegu inspireeris Picassot maalima legendaarset „Guernica hukku". Tänane Guernica sobib aga ka lihtsalt baski linnade ilu näiteks. Guernicas asub baskide kõige tähtsam sümbol, igivana tamme - Guernikako Arbola - tüvi, mille alla kogunesid baskide vanemad. Bermeo on traditsionaalne baski kaluriküla. Külastame veinimõisa, et degusteerida nii valget, kergelt kihisevat, kuiva veini nimega txacoli kui ka teisi kohalikke baski veine (külastus ja degusteerimine 7 €).

6. PÄEV: VABA PÄEV VÕI ALTAMIRA KOOPAD - SANTILLANA DEL MAR - EL CASTILLO KOOPAD (LISATASU EEST)

Hommikusöök hotellis. Püreneed on teadaolevalt Euroopas üks vanima inimasustusega paiku. Sõidame Santillana lähistele, kus külastame kuulsa Altamira koopa reproduktsiooni. Kuni 1982. aastani oli võimalik vaadata ka alles 1879. aastal avastatud originaalseid koopamaalinguid. Et aga massilised külastused muutusid liigagi ohtlikuks maalingutele, siis koobas suleti üldsusele. Küll aga vaid paarisaja meetri kaugusele originaalist ehitati identne muuseum-koobas, mis võimaldab külastajatel aimu saada nendest paleoliitilistest joonistustest, mida on nimetatud ka paleoliitikumi Sixtuse kabeliks. Näeme, kuidas kujutati põtru, metssigasid, piisoneid ja hobuseid 15 000 aastat tagasi. Muuseas, omal ajal oli ka Pablo Picasso nende koopamaalingute suurim austaja. Jalutame Santillana linnakeses. Pärastlõunal külastame El Castillo koopaid, kus saame näha nüüd juba originaalseid eelajaloolisi koopamaalinguid. Siit leiame umbes 150 erinevat figuurjoonistust.

7. PÄEV: BASKI JUUSTUD - PAMPLONA

Hommikusöök hotellis. Tutvume Baskimaa juustuvalmistamise traditsiooniga. Baskimaa juustud valmistatakse eelkõige lambapiimast. Jätkame oma ringreisi sõiduga Pamplonasse, mis on endine Navarra pealinn ning kus igal aastal juulis korraldatakse kuulsat härjajooksu ehk peetakse Los Sanferminese fiestat. Pamplona on ka tuntud peatuspaik kuulsal Santiago palverännuteel, mis kulgeb Prantsusmaalt Püreneedest Loode-Hispaanias paiknevasse Santiago de Compostelasse. Palverändurite jaoks tähistatud teekonnal on mitmeid harusid, kuid just seda teekonda - Camino Francés - on ajalooliselt peetud üheks olulisemaks. Meile annab peatus palverännuteel võimaluse giidi selgituste abil hetkeks mõtiskleda, miks ja kuidas palverännakud ette võetakse. Jätkame oma retke Hispaanias. Peame koos meeleoluka Maalehe pikniku kohaliku juustu ja loomulikult veiniga. Majutume Huescas hotellis***.

8. PÄEV: OTSELEND GIRONA-TALLINN

Hommikusöök hotellis. Otselend Girona-Tallinn (kohalikud kellaajad).

Reisi hind 899 €

Hind kehtib Maalehe reisigrupile. See on soodushind, millele ei rakendu muud allahindlused (korduvreisijatele ja kiiretele broneerijatele).

Hind sisaldab:

- Lennupiletid Tallinn-Girona-Tallinn.
- Lennujaamamaksud ja käibemaks.
- 1 öö Andorra La Vellas hotellis*** (2-in toad), 1 hommikusöök ja 1 õhtusöök.
- 1 öö Carcassonne's hotellis** (2-in toad), 1 hommikusöök.
- 1 öö Biarritzis hotellis** (2-in toad), 1 hommikusöök.
- 3 ööd Castro Urdiales või sarnane hotellis*** (2-in toad), 3 hommikusööki.
- 1 öö Huescas hotellis*** (2-in toad), 1 hommikusöök.
- Sõit kõigi mugavustega bussis.
- Eestikeelne reisiteenindus ja ekskursioonid kogu reisi vältel.

Lisakulud:

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele. Muuseumide ja teiste objektide orienteeruvad piletihinnad (hinnad täpsustamisel):

- La Rhune rong 15 €.
- Guggenheimi muuseum Bilbaos 11 € (grupihind).
- Altamira koopad 3 €.
- El Castillo koopad 3 €.
- Veinimõisa külastus ja degusteerimine 7 €.
- Hanefarmi ning juustufarmi külastused ja degusteerimised (hinnad täpsustamisel).

Hinnad võivad muutuda olenemata reisikorraldajast!

Lisatasu eest võimalik:

- Ühene majutus hotellides terve reisi vältel 125 €.
- Ekskursioon kuuendal päeval Altamira ja El Castillo koobastesse 39 € (NB! Koobastesse pääseb ainult etteregistreerimisel Eestis vähemalt 2 kuud enne reisi.). Hinnale lisanduvad sissepääsupiletid koobastesse (mõlemad 3 €), mis tuleb osta kohapeal.
- Tervisekindlustus al 8,37 €, maksumus sõltuvalt vanusest (-65a, 65-80a kallim tariif, lisainfo reisikorraldajalt). Soovitame vormistada ka reisitõrkekindlustuse!
- Toitlustus lennukis pardamenüü alusel.

Lisainfo:

- Lennukis on lubatud äraantav pagas kaaluga kuni 15 kg ja mõõtmetega kuni 32x84x56 cm. Lennuki salongi tohib kaasa võtta ühe käsipagasi ühiku, mille kogukaal ei tohi ületada 5 kg ja käsipagasi maksimaalne suurus ei tohi ületada mõõtmeid 55x45x25 cm.Jätame endale õiguse teha muudatusi reisiprogrammis.

PALUME TUTVUDA GERMALO REISIDE REISITINGIMUSTEGA!

Reisiinfo ja broneerimine telefonil 680 4458 (Maaleht), 611 0600 (Germalo) või e-postil reis@maaleht.ee.