Madeira maitsed – kannatuslille limonaad ja pastel de nata
Mida siin siis toodetakse? Viinamarjad kasvavad kenasti järskudel mäenõlvadel ja neist valmistatakse kuulsat Madeira veini. Lisaks pruulitakse ka kohalikku õlut ja valmistatakse ka limonaadi. Piknikul sai proovida siinkandis peaaegu umbrohuna kasvava kannatuslille vilja ehk grenadilli mahlast tehtud limonaadi. Selle joogi tunneb teiste seast ära pudeli põhja veerandi ulatuses tekkinud sademe järgi – kohe näha, et tooraineks on naturaalne mahl. Enne joomist ei tasu limonaadipudelit siiski kõvasti loksutada, sest siis võib korgi avamise järel kogu sisu hoogsalt välja pursata. Pudel tuleb ühe korra pea peale ja siis tagasi keerata, sellest piisab, et jook oleks serveerimiseks valmis.
Kui puu- ja köögivilja kasvatavad madeiralased isegi rohkem, kui endale ja turistidele kulub, nii et maitsvaid banaane saab ka eksportida, siis muu toidukraamiga on teisiti – enamus tuuakse sisse. Nii ei õnnestunudki poest leida kohalikku juustu või sinki.
Piknikulaua katmisel aitas hädast välja üks kohalik kohvikutekett. Üllatav on see, kui suur on magusate kookide ja tortide valik siinsetes kohvikutes ja pagaritöökodades. Seevastu näiteks kommide või muude maiustuste sortiment on küllaltki ahtake.
Vähe valmistatakse ka soolaseid pirukaid, need moodustavad kogu kohviku sortimendist tugevasti alla kümnendiku. Lisaks meile tuttavale kanapirukale on ka mitmes variandis kalapirukaid, on ju vesi ümberringi. Nii saigi piknikul proovida poolkuu kujulisi õlis küpsetatud kana- ja tuunikalapirukaid.
Suu sai aga magusaks kohaliku traditsioonile koogikese pastel de nata ehk keedukreemiga lehttaignakorvikesega. Kes tahab neid Portugalis tuntud koogikesi ise kodus küpsetada, siis SIIN on retsept.