Euroopas esimesed

Maailmas on oliivipuude all 8,5 miljonit hektarit maad. Hispaania,  Euroopa oliivitoodangu liider, kasvatab neid 2,2 miljonil hektaril. Talle järgnevad Itaalia, Portugal, Kreeka, Prantsusmaa. Euroopa Liidus toodetakse 76% kogu maailma oliiviõlist, Hispaania osa selles on 20%.

Teab, kes ja millisel meetodil puid kokku on lugenud, aga väidetavalt kasvab Andaluusias umbes165 miljonit oliivipuud. Puu on kuivas kliimas erakordselt vastupidav, ometi annab ta vett saades suuremat saaki. Novembrist aprillini võib siinkandis täheldada ka märkimisväärseid sajuhooge, muul ajal tuleb kaasa aidata kastmisega.

Oliivipuu keskmiseks elueaks peetakse 400 aastat, kuid üksikud on ka mitu korda kõrgemaid rekordeid püstitanud.  

Oliivikasvatus annab riigis palju töökohti. Oliivitehastes töötab aasta ringi ligi 8000 inimest, koristushooajal vajatakse aga ligi miljon hooajalist töötajat. Sest näiteks neid oliive, mis lähevad marineerimiseks, tuleb korjata käsitsi, kuna poolvalminud viljad ei luba ennast nii kergesti kätte.

Hispaania annab oliivikorje ajaks ka ajutisi töölubasid. Maailmas rändabki ringi seltskond inimesi, kes on professionaalsed hooajatöölised. Nad on välja uurinud, kus millise töö peale tööjõudu vajatakse. Nõnda käivad nad näiteks Hollandis tulbisibulaid pakkimas, Hispaanias korjavad oliive, teisal maasikaid, sidruneid, apelsine... ja nõnda aasta ringi.

Oma silma kuningaks ülendades külastasime Cortijo Angulot - omapärast oliiviõli tehast, mida eesti keelde ümberpandult võib kutsuda Nurga taluks. Tehase sünniaasta on 1780 ning nii väärikat ajalugu silmas pidades on üks praegustest omanikest Patron-Costas Eliseo siin imet, kui mitte öelda nalja teinud. Vanade tootmishoonete kõrvale on ta disaininud sisult uued, kuid välimuselt maailmaimelisi püramiide matkivad hoonekompleksid. Omapärane on see mees ka ise - tema ametite reas on filmi­režissöör, tehase direktor ja arhitekt.

Ökoloogiline oliiviõli Nurga talust

Angulo talul on 180 ha oliivipuude all, saak 1,5 miljonit kilogrammi oliive aastas. Kui koristusaeg kätte jõuab, töödeldakse neid 260 000 kg päevas. See on intensiivne töö, sest hiljemalt 18 tundi pärast korjamist tuleb oliividega juba midagi ette võtta, kaua need ei säili. Kiire aeg algabki novembris, mil oliivid küpsed. Neid korjatakse novembrist jaanuarini, tehases käib samal ajal töötlemine. Kui tehas töötab täiskäigul, vajatakse 12 paari töökäsi.

Angulos oliive purki ei panda, vaid pressitakse külmpressi meetodil ökoloogilist oliiviõli. Tehases on kaks rangelt lahus seisvat tootmisliini - ühel kulgevad talu enda ökoloogiliselt kasvatatud oliivid, teisel  ümberkaudsetelt viljelejatelt kokkuostetud n-ö tavalised. Kvaliteedijuht annab meile tootmisprotsessist nii täpse ülevaate, et selle järgi võiks meist igaüks oma oliivitehase käima panna. Et seda tööstusspionaaži pattu mitte oma hingele võtta, loetlegem tähtsamad etapid.

Lindil eemaldatakse lehed ja muu praht. Seejärel oliivid purustatakse, tahke osa eraldatakse. Saadud õlist eraldab separaator-tsentrifuug omakorda vee. Õli läbib veel ühe separaatori, mis eraldab väikseimagi kuivaine. Et just ökoloogilise oliivi külmpressimise juures on ühtlasel kindlal temperatuuril määrav tähtsus, toimetatakse kogu tootmisprotsessi 18 kraadi juures.

Saadud õli peab nüüd 1-2 kuud mahutis seisma, et sade langeks põhja ning toode jääks eriti selge. Oliiviõli hoitakse keldris, mille jaheda temperatuuri garanteerib keldripealne 1 m sügavune vesijahutusega bassein.

Igas mahutis on ligi 35 tonni õli ning seda jagab peremees lepingupartneritele kindla ajakava järgi. Peamine turg on koduturg, vähemal määral tarnitakse ökoõli Saksamaale, Inglismaale ja mujale.

Uudishimulikel turistidel tekkis veel kaks küsimust. Et mis imelik... hmm... lõhn siin tuulega õue kandub ning mida tehakse oliivide pressimisel eraldunud jäätmetega. Kahel küsimusel oli üks vastus. Oliiviõlist eraldatud mass läheb hiigelsuurde kompostihunnikusse, kust see viiakse aegapidi oliivipuudele väetiseks.

Purustatud oliivikive on kasutatud ka tehase põrandate valamisel - mitte kokkuhoiust, vaid ikka paiga atraktiivsuse tõstmiseks.

Külastuse lõpetuseks erinevaid oliiviõlisid maitstes mõistame, et hispaanlased suhtuvad sellesse tootesse andunult. Ja kuigi tehakse vahet eri piirkondades kasvatatud oliivide, sortide ning töötluse vahel, võib julgelt kinnitada, et igasugune oliiviõli on tervislik. Aga nii nagu mõni taevani kiidetud veinisort ei tarvitse igaühele meelepärane olla, tuleb harjuda ka erinevate õlimaitsetega. Gurmaanid väidavad, et oliiviõli maitse võti seisneb hoopiski oskuses seda veini­äädikaga sobivas vahekorras segada.