Reisijate soovil: kaks Kreeka retsepti


Reisijate soovil: kaks Kreeka retsepti
Foto: Kalofagas.ca----

Korfult jäi reisijatele silma kaks retsepti, mida endalegi sooviti. Siin need on, täpselt nii nagu kohalikud kokad edasi andsid.

Ingveriõlu

Võta kaheliitrine plastpudel, täida kolmveerandini veega, lisa tass suhkrut, kaks sl jahvatatud ingverit, 1 tl pärmi ja 1 sidruni mahl.

Loksuta korralikult ja hoia 1-2 päeva toatemperatuuril.

Edaspidi hoia jooki külmikus, kus see säilib mitu nädalat.

Apelsinikook

Kreekapäraselt portokalopita ehk apelsinikoogi retsepte on netis palju, kõik pisut erinevad. Iga kokk on leidnud enda jaoks parima ainete vahekorra, varieerub ka valmistamisõpetus, kuid välimuselt näevad koogid sarnased välja.

Portokalopita  on mõnusa tekstuuriga, küll väga magus, kuid sai eestlastelt hea vastuvõtu, mis väljendus eeskätt taldrikutes, kuhu jäi vaid koogipuru.

Lingid mõnedele retseptidele, mis on varustatud ka rohke pildimaterjali ja valmistamisõpetusega, leiab loo lõpust.

Tasub tähele panna, et lisatud retsepti küsisime kohalike toidukohtade kokkadelt, kes on harjunud korraga valmistama suuremaid koguseid.

Foto: Bianca Mikovitš
Seotud lood:






Ained

500g paksemat jogurtit (Eestis on müüa ka Kreeka jogurtit).

8 muna

1 tass oliiviõli

1 tass apelsinimahla (võib ka panemata jätta)

1 tass puudersuhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

Kahe apelsini riivitud koor

Valmistamine

Sega ained kokku, eraldi klopi munad ja sega siis juurde.

Variant 1: Võta kolm kihti filotainast (taignakihid pintselda õliga), voldi/krousi kokku nagu akordion ja aseta koogivormi.

Variant 2: Tee taigen väikesteks ribadeks, pane kaussi ja lase neil seal 15-20 minutit kuivada, vahepeal segades, et kõik ribad ühtlaselt õhku saaksid. (Või lõika otse taignasse nagu lisatud videol.)

Küpseta 180 kraadi juures kuni taigen on helepruun (ettevaatust, see juhtub kiiresti).

Vala teised ained peale, küpseta kuni tikk jääb puhtaks (umbes 30 minutit) kuumusel 160 -180 kraadi. (Kaks kokka andsid erineva temperatuuri, kuid selles olid nad ühel nõul, et kuumus peab olema pigem madal).

Siirup

3 kl vett

1 kl apelsinimahl

3 klaasi suhkrut

1 sidruni mahl

Keeta paksenemiseni ja kallata kook sellega üle.

Serveerimisel peab üks kahest olema külm, kas kook või siirup.

LINKE SAMA KOOGI RETSEPTIDELE:

Üks rohke pildimaterjaliga varustatud retsept  SIIT.