Metsikut teed Gruusias ei kasva, teeistandused rajati siia 19. sajandil, kui Vene Impeerium tahtis omaenda teed.

Sügaval nõukogude ajal oligi pea kogu tee Gruusia päritolu, seda korjati kombainiga ning vanu lehti ja varretükke oli mõnikord rohkem kui seda õiget materjali.

Kasutatakse lapstööjõudu

Praegu nopitakse teelehti käsitsi ning Gruusia tee kvaliteet on kõrge.

"Tahate, ma räägin teile ühe armastuseloo?" küsib Nino, tänu kellele me üldse teevabrikusse pääseme, mägede vahel istanduse poole sõites. Ja räägib, kuidas ta koolilapsena käis kuu aega kevadel teelehti korjamas ja kohtas just teepõõsaste vahel oma tulevast.

Lapstööjõudu kasutatakse ka praegu. "Mul töötavad istanduses koolilapsed," ütleb ka Maradidi teeistanduse juht Šota Didmanidze. "Täiskasvanud käivad Türki tööle, seal teenib rohkem!"

Teepõõsalt korjatakse igalt oksalt ära vaid kolm ülemist noort lehte, need pannakse korvi ja viiakse kuivama. Kui ainult kuivatatakse, tuleb roheline tee, mis on kõige ökoloogilisem ja naturaalsem. Musta tee saamiseks kääritatakse lehti enne 2-20 tundi, valge tee on aga kõige eksklusiivsem, seda kääritatakse väikestes kogustes ja pikemat aega.

Kuivati vanas Žiguliteeninduses

Šota Didmanidze hakkas Maradidis teeäriga tegelema alles hiljuti. Ta rentis 24 ha maad, rajas teeistandused ning ostis ära vana autoteeninduse. Selle renoveeris ta teevabrikuks.

Suurde tootmissaali meid küll ei lastud, ent transportööri august ikka saime piiluda. Gruusias on nimelt komme, et kui midagi täpselt või üldse näidata ei taheta, kaotatakse võti ära.

Kuivati näeb välja nagu väiksem viljakuivati, teelehed või tee liigub transportööril ühest punktist teise, lõpuks siis teisele korrusele, kus toimub sorteerimine ja pakkimine. Ladu on hoone teises otsas ja see on maast laeni teega täidetud pappkaste täis.

Maradidi teed toodetakse 15-20 tonni aastas. Tööd annab Didmanidze paarikümnele inimesele, lisaks käivad mais ja juunis, kui on teekorjamise aeg, abiks koolilapsed.

Ja ega teed ainult jooda. Sellest tehakse ka eksklusiivseid magustoite. Näiteks vahukoor, millele on lisatud väga peeneks purustatud teelehed, pidavat väga maitsev olema.

Kui maa välismaalastele müügi keeld aastal 2017 läbi saab, siis tasub mõelda ühe väikese mäe ostmisele Gruusias. Päikesepoolsele nõlvale võiks rajada viinamarjaistanduse, sest viinamari tahab päikest; teisele poole aga teeistanduse, sest teepõõsas eelistab kasvada varjus.