Eelmisel aastal hindasime veine esimest korda toorainepõhiselt. Tundub, et see meetod õigustab ennast ja võimaldab samast toorainest veinide hindamisel võrdsemaid võrdlusaluseid kui lihtsalt kategooriad valge kuiv, punane poolkuiv jne. Samas oli eelmise aasta kuum suvi veinide jaoks ootamatult vilets ning paljudest traditsioonilistest marjadest – mustad sõstrad, tikrid, kirsid, kreegid, alõtšad − ei saanud saaki peaaegu üldse või sai väga vähe.

Eelmisel aastal hinnati veine järgmistes klassides: õunaveinid, sõstraveinid, muud marjad ja luuviljalised, lilled ja varred, viinamarjaveinid, vahuveinid. Eks elu näitab, kas saame ka tänavused veinid samamoodi liigitada või tuleb mõned klassid liita.

Veinide märgistamine on väga oluline. Selleks et osalev vein satuks õigesse kohta, s.t sarnaste veinide hulka, on vaja peale märkida nii tooraine kui ka see, kas vein on kuiv, poolkuiv või magus.

Tingimused

Pudeli minimaalne suurus 0,5 l, soovitatavalt traditsiooniline veinipudel, mitte plastist limonaadipudel.

Pudelil peab olema silt. Sildil on kohustuslik järgmine info.

- Valmistamise aasta (see aastanumber, mille päikese all viljad on valminud, mitte pudeldamise aasta).

- Veini nimi. Vein võib olla nimetatud sarja nimega (à la Veinivilla, Töö tn Veinid jne), kuid see pole kohustuslik. Tarvis on märkida tooraine, mitme tooraine puhul märkida järjekorras vastavalt osakaalule, alustades suurimast. Võimalusel märkida ka veini kangus.

- Veini kategooria: valge kuiv, valge poolkuiv, valge dessert, punane kuiv, punane poolkuiv, punane dessert, vahuvein, siider.

- Pudelid peaksid olema pakitud pappkasti. Ühes kastis võib olla mitu sama valmistaja veini.

- Iga veini (mitte iga pudeli) kohta peab kastis leiduma eraldi ümbrik, mis sisaldab täpsemat infot veini enda ja veini valmistaja kohta (nimi, aadress, meiliaadress, telefoninumber). Ümbrikul peab olema sama veini nimi mis pudelil. Ümbrikus olevale kaaskirjale märkige ka, kui tahate oma finaali mitte jõudnud veinid hiljem tagasi saada (selleks tuleb neile pärast tulemuste teadasaamist ise Veinivillasse järele tulla).

- Iga esitatavat veini peab olema kolm pudelit – üks eelvooru ja üks finaali jaoks ning üks juhuks, kui eelmistega peaks midagi juhtuma.

- Igalt autorilt võetakse vastu kuni kuus eri veini, mitte rohkem.

Eelvooru saavad kõik veinid ja edasine valik tehakse pimedegustatsiooni teel vastavalt veinipudelil leiduvale infole. Eelvoorud on aprillikuu jooksul ning hindajateks on nii veiniasjatundjaid kui mitteprofessionaale.

Eelvooru žürii valib välja finaali veinid, iga finalist saab sellekohase teate oma kontaktaadressile ning finalistidest antakse ka Maalehe kaudu teada.

Koduveinikonkursi finaal toimub Haapsalu veinipäevadel.

Varasematel aastatel on inimesed saanud ka kirjalikku tagasisidet oma veinide kohta. Osalejate arvu pideva suurenemise tõttu ei ole kahjuks sellist teenust enam võimalik pakkuda. Küll aga saab iga osaleja meiliaadressile oma veinide võistlusnumbrid ning pärast eelvoorusid pannakse Veinivilla kodulehele üles kõigi veinide punktisummad, mida igaüks saadud võistlusnumbrite järgi kontrollida võib.

Täpsemaid žürii kommentaare saavad vaid finalistid, samuti on võimalik hindajate arvamustega tutvuda ise Veinivillasse kohale tulles.

Kuidas saata?

Pappkasti pakitud pudelid saatke postiga aadressile:

OÜ Veinivilla, nõudmiseni

Pääsküla postkontor

Rännaku pst 9a, 10901 Tallinn

Postkontoris pakki üle andes palun märkida, et tegu on pudelitega ja kergesti puruneva kaubaga.

Veinid võib ka ise kohale tuua alates märtsikuust Veinivilla poodi Tallinnas Pääskülas Rännaku pst 16 esmapäevast reedeni kl 10−15.

Auhinnad on välja pannud Sommeljeede Assotsiatsioon, suhkrufirma Dansukker, trükikoda Dwalin OÜ, Viinitalo Melkko OY, Maaleht, Joogikoolitused ja Veinivilla.