Kanepitoodete tarvitamine on nii uimastina kui ka ravimina alates 1961. aastast ÜRO narkootiliste ainete konventsiooniga keelatud. Sellest hoolimata on viimase aasta jooksul ligikaudu 23 miljonit eurooplast tarvitanud kanepitooteid ja sellega on kaasnenud kanepist tingitud psüühikahäiretega seotud ravile pöördumiste sagenemine.

Senised kogemused kanepitoodete dekriminaliseerimisega on näidanud, et järgnevatel aastatel kasvab oluliselt kanepitooteid tarvitavate inimeste arv, samas väheneb aga teiste uimastite tarbimine. Samas on kanepitoodete hinna langus ja tarbijate arvu kasv kanepist tekkinud psüühikahäirete tõttu põhjustanud tervishoiusüsteemi koormuse suurenemise. Milline on selle mõju pikas perspektiivis, on raske öelda.

Kuigi kanepitoodete tarvitamine on levinud ja mõnes riigis on see ka seadusega lubatud, ei kinnita see vastupidi levinud arvamusele kanepitoodete ohutust tervisele. Nii on kanepitoodete tarvitamine seotud psühhoosi, sõltuvuse, kognitiivsete võimete häirete tekke riskiga.

Kanepitarvitajatel on leitud sage psüühikahäirete komorbiidsus. Näiteks neil, kel viimase aasta jooksul on diagnoositud kanepitarvitamisest tingitud psüühika- või käitumishäire,
on leitud kaasnevana depressioon 11%-l, ärevushäire 24%-l, bipolaarne häire 13%-l, lisaks 30%-l düssotsiaalne, 18%-l paranoidne isiksusehäire. Teismelistest kanepitarvitajatest
umbes 33%-l esineb lisaks mõni meeleoluhäire ja 60%-l mõni lapseeas alanud käitumis- ja tundeeluhäire.

Ligikaudu 9%-l neist täiskasvanutest, kes tarvitavad kanepitooteid, tekib sõltuvus. Samas jääb teismelisena kanepi tarvitamist alustanutest iga kuues sõltuvusse. Igapäevastest kanepisuitsetajatest tekib sõltuvus 25–50%-l. Kanepi põhjustatud ärajäämanähud on katsumus, mis teeb kasutamise lõpetamise enamikule raskeks; sümptomiteks on agiteeritus, ärevus, unehäired, düsfooria, isu ja kehakaalu muutus, depressiivne meeleolu, iha aine järele.

Usaldusväärselt on leidnud kinnitust, et kanepi tarvitamine kahjustab tarvitaja kognitsiooni ja võib põhjustada psühhoosi. Kanepitooteid on inimkonna ajaloos kasutatud erinevatel meditsiinilistel näidustustel, mis valdavalt on praeguseks kõrvale jäetud, sest olemas on tõhusamad ravimid. Nn meditsiinilise kanepi umbropsu manustamine on mõttetu ja lubamatu, leiavad meedikud.