Need hakkavad tavaliselt õitsema juuni esimesel poolel, kuid tänavu on kahtlane, kas ja kui palju nad üldse õide puhkevad – sest väga kuiv on. Kui põllumeestele hakkab praegu valitsev kuivus juba muret tegema, siis allergikutele on see tõeline rõõmusõnum.

„Äkki sel aastal veab ja kõrrelised väga palju õietolmu ei tekitagi,“ vaatab tohter lootusrikkalt suve esimese kuu poole.

Praegu on õhus kõige rohkem küll männi õietolmu, seda on lausa silmaga näha – kollane tolm katab nii autosid kui veekogude pindu –, kuid allergikutel pole sellest lugu, sest männi õietolm on allergia tekitamiseks liiga jäme.

Samamoodi on erinevate lõhnadega, millest on loodus praegu enam kui pungil – õitsevad ja intensiivselt lõhnavad näiteks toomingad, sirelid, piibelehed, kohe-kohe on õitesse puhkemas pärnad.

„Jah, tõsi, lõhnad ärritavad väga tundlikku limaskesta, aga allergiat nad ei tekita,“ ütleb pikaajalise kogemusega tohter Laaniste.

Taimi, mille õietolm allergiat tekitab, ei kasvagi Eestis väga palju – lepp, sarapuu, kask, heintaimed ja puju.

Sellega, millise taime õietolm parajasti õhus ringi lehvib, saad ennast kursis hoida välisõhu kvaliteedi seire vahendusel.