Märtin rõhutab, et haiglasse gripiga jõudnud inimese ravi on väga kallis ja haigus võib sellele vaatamata lõppeda kas surma või tõsise tervisekahjustusega. Seetõttu peaksid vähemalt riskirühmadesse kuuluvad inimesed end kindlasti gripi vastu vaktsineerima.

Eelmisel aastal suri grippi 20 inimest, kes kõik olid vaktsineerimata. Neist 13 olid vanemaealised, kuus 29–64aastased ja üks 14aastane laps.

Kuidas grippi haigestumist vältida?

Grippi haigestumise vältimiseks on tõhusaim abivahend vaktsineerimine. Gripivaktsiin on ohutu ega põhjusta grippi haigestumist. Vaktsineerimise järgne haigestumine mõnda teise respiratoorsesse nakkusesse on juhuslik kokkulangemine, kuna respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavaid viirusi on kümneid.

Vaktsineerimine hoiab 30-70 protsendilise efektiivsusega ära pneumooniat ja hospitaliseerimist ning kuni 75 protsendilise efektiivsusega surmajuhte üle 65 aasta vanuste või kroonilisi haigusi põdevate inimeste hulgas.

Gripp on tõsine nakkushaigus. Gripijärgsete tüsistuste ravi võib kesta nädalaid, võib lõppeda ka surmaga. Eestis haigestus eelmisel hooajal hinnanguliste arvestuste järgi grippi 70 000 kuni 75 000 inimest. Raske gripi või gripiga seotud pneumoonia tõttu hospitaliseeriti 970 inimest. Intensiivravi või reanimatsiooni vajas 69 inimest, 20 inimest suri grippi tõttu.

Eriti tõsiselt peaks vaktsineerimisele mõtlema vanemaealised (65+) ja inimesed, kes puutuvad kokku vanemaealistega või need kes põevad kroonilisi haigusi.

Mida pead teadma grippi haigestumisel

  • Informeeri haigestumisest oma perearsti. Helista. Jälgi oma seisundit ja võta selle halvenemisel uuesti ühendust perearstiga.
  • Kui pead minema arsti juurde, kata suu ja nina ühekordselt kasutatava taskurätiga või maskiga.
  • Ära mine haigena tööle või kooli. Ära võta hoida väikseid lapsi. Kui võimalik, leia keegi, kes käib haiguse ajal poes või apteegis ja teeb muid toimetusi.
  • Informeeri lähedasi oma haigestumisest, eriti kui elad üksi. Palu, et sulle aeg-ajalt helistatakse, et küsida kuidas sul läheb.
  • Puhkus ja piisav vedeliku tarbimine on tähtsad. Tavaliselt võtab paranemine aega nädala.
  • Kui terviseseisund halveneb, helista kohe oma perearstile või kutsu kiirabi telefonil 112.
Allikas: terviseamet