Arstid juhivad tähelepanu sellele, et vaktsiinid ning K-vitamiini süst on äärmiselt olulised ennetusmeetmed, mille peamine eesmärk on laste suremuse vähendamine. Neid tehakse kindla graafiku järgi, mille täpne järgimine on väga oluline, et kaitsta lapsi kriitilistel arenguetappidel, mil risk on kõige kõrgem. Haiguste ennetamine on lapse õigus, mille järgimise eest vastutavad nii vanemad kui ka arstid.

Arstid viitavad statistikale, mille järgi on Lätis kaheksa aasta jooksul surnud 15 vaktsineerimata last, põhjusteks tuberkuloos, gripp, läkaköha, B-hepatiit ja B-gripi viirus.

„Need on viieteist inimese surmad, kes oleksid võinud elama jääda. Ka üks surm on tragöödia. See näitab, et elame müütide maailmas, mõeldes, et meid miski ei puuduta. Kust selline kindlus? Võib ette kujutada, milline oli pere plaan last oodates, hellitades, tema tulevikku kujutledes. Kuid tegemata on jäänud elementaarsed asjad, mis on üldtuntud, tõestatud ning turvalised,” rääkis Läti lastekliiniku lastevaktsiinide osakonna juhataja Dace Zavadska Läti Delfile.

Arstid soovivad kirjas erilist tähelepanu pöörata sünnitusspetsialistide ning perearstide ennetusmeetmete täpsele ning õigeaegsele järgimisele.

Mõlemad õnnetused oleksid võinud jääda juhtumata, kui meditsiinitöötajad ning vanemad oleksid lapse eest hoolides arvestanud tänapäevase, tõenduspõhise ja järeleproovitud meditsiinilise informatsiooni ning praktikaga, kirjutavad spetsialistid.

„Võime Lätis olla tänulikud, et suudame meditsiinis teha maailmatasemel saavutusi. Võime olla tänulikud, et meie riik ning professionaalid on kindlustanud meid parimate võimalustega oma pereliikmeid, eriti lapsi, kaitsta haigusriski ning haiguste eest, mille tõttu veel paar aastakümmet tagasi kaotasime maailmas miljoneid lapsi. Milleks riskida oma lapse eluga? Milleks otsida õigustust tegevusetusele ning kahelda vaktsiinida kindluses ja efektiivsuses? Kui paljud lapsed peavad veel oma tervise või isegi elu kaotama, et usuksime vaktsiinide efektiivsusesse ning teadvustaksime valede otsuste tagajärgi,” seisab kirjas.

Arstid rõhutavad, et on haiguseid, mida pole võimalik ravida, aga on haiguseid, mida võib 21. sajandil mitte ainult ravida, vaid ka kõrvaldada risk nendesse haigestuda. Nad ütlevad, et keeldudes vaktsineerimisest, öeldes ära kindlatest, järeleproovitud ning efektiivsetest juhistest, ohustavad just täiskasvanud ning professionaalid lapse elu ning lapse õigust tervele elule.