Haigestumised on seotud Punkaharju laagriga, kus haigestus jaanipüha ajal itaallasest mees.

Eelmisel aastal diagnoositi Soomes neli leetrite juhtumit.

Ka terviseamet hoiatab oma kodulehel, et mitmes Euroopa riigis suurenes 2016. aastal leetritesse haigestumine, uusi haigusjuhte on hulgaliselt lisandunud ka 2017. aastal.

Leetrid on levinud Prantsusmaal, Belgias, Saksamaal, Poolas ja Ukrainas, suuremaid puhanguid on registreeritud ka Rumeenias ja Itaalias. Kõigis riikides, kus esineb leetrite epideemiline levik, on immuniseerimisega hõlmatus alla WHO poolt soovitatud 95%.

Leetrite tekitajaks on väga nakkav paramüksoviirus – pärast kokkupuudet haige inimesega nakatub sajast mittepõdenud ja vaktsineerimata inimesest keskmiselt 98.

Milline on olukord Eestis?

2017.a kuue kuuga on registreeritud üks leetrite haigusjuht, mis oli seotud reisimisega Itaaliasse. 2016.a registreeriti kaks sisse toodud haigusjuhtu, tagasi tuldi leetritega Egiptusest ja Indoneesiast, Kohalikku levikut ei järgnenud. 2015. a registreeriti Eestis kolm sissetoodud leetrite haigusjuhtu, millega oli seotud ka üks kohalik haigestumine.

Leetrid
Leetrid on väga kõrge nakkavusega viirusnakkus, mis avaldub kurgu ja silmade põletikuna ning iseloomuliku lööbena. Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid. Haigus võib tüsistuda raskekujulise kopsupõletiku, keskkõrvapõletiku või peaajupõletikuga.