Punase peedi stressisupp

Igas toidus peaks olema esindatud kuus maitset: magus, hapu, soolane, mõru, kootav, terav.
Punapeedil on soojendav omadus, magus maandab. Supisse segas Kaja peeti, õuna, kookospiima, vürtsköömnet, koriandrit, kaneeli, kardemoni ja toitvamaks tegemiseks ka musta riisi.

Selitatud või ehk ghee

Selitatud või ehk ghee säilib suurepäraselt toatemperatuuril.
Ghee on või, millest madalal kuumusel on välja keedetud piim. Eesti keeles tuntud kui selitatud või.

Võtke üks pakk toatemperatuuril seisnud head ja kvaliteetset eestimaist võid. Pange see paksema põhjaga potti ning laske pliidil madalal kuumusel ära sulada.

Varsti märkate, et võile hakkab peale tekkima vaht. Laske sellel omaette toimetada ning vaadake aeg-ajalt (puhta lusikaga vahtu eemale lükates), kas kollane vedelik on veel hägune või paistab juba poti põhi.

Kui vedelik on täiesti selge, siis ongi ghee valmis. Nüüd võtke metallist sõel, pange sinna peale tavaline köögipaber või puhas puuvillane kangas ning kurnake vedelik aeglaselt valades purki või väiksemasse kaussi.

Ghee säilib suurepäraselt toatemperatuuril ning seda ei pea hoidma külmkapis. Võtke ghee’d alati puhta lusikaga ja pange tähele, et sinna ei satuks sisse vett või teisi toiduaineid.

Ghee raviomadused

Ajurveeda peab selitatud võid ehk ghee’d kõikidest rasvadest universaalseimaks. Kasutatakse nii toidu kui ravimina, et toita keha kudesid, puhastada toksiinidest, parandada silmade tervist, alandada kolesterooli, tugevdada immuunsüsteemi ja toetada elujõudu.
Ghee teravdab mõistust ja parandab mälu, soodustab seedimist (ärritamata magu) ja aitab tasakaalustada mao happelisust.

Ghee aitab kanda maitseainete ja teiste toiduainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, mistõttu seda loetakse toiduaineks, mis toob head tervist, elujõudu ja pikaealisust.

Kosmeetilise poole pealt on hea teada, et ghee niisutab kuiva nahka.

Ghee’ga toidu valmistamine

Pühapäevahommikused pannkoogid saavad ghee’ga väga erilise maitse ning praadides ei lähe need kunagi kõrbema.

Ghee talub väga kõrget kuumust, ja kuna selles pole vett ega piima, jääb köögi õhk puhtaks.

Riisi ja muude teraviljade keetmisel on hea need enne kuumas ghee’s korraks üle kuumutada ja alles siis valada peale vesi. Ghee sulandub riisitera sisse ja valmistab selle juba enne kõhtu jõudmist ladusaks seedimiseks ette.

Köögiviljade hautamisel on hea enne nende potti panemist kuumutada ghee’s läbi kõik vürtsid. Sel moel saavad vürtsides sisalduvad aroomid ja kõik muu kasulik hautamise ajal hõlpsasti köögiviljadesse sulanduda.


Mis on mis?

  • Ajurveeda on viiel elemendil baseeruv elu teadus, mille eesmärk on tervist kaitsta, säilitada ja parandada. Sanskriti keeles tähendab Ayur elu ja Veda teadmisi.

Allikas: www.praktiline-ajurveeda.ee