Grippi haigestumine algab enamasti üsna ägedalt – haigestunul tekib kõrge palavik, võivad lisanduda köha, nohu, pea-, kurgu- või lihasvalu. Mida nõrgem on inimese immuunsüsteem, seda vastuvõtlikum ta haiguse suhtes on ning haigus kulgeb raskemini ja pikemalt. Miks vaktsiin gripi vastu paremini aitab kui ravimtaimed, rääkis ajalehele Pealinn Ida-Tallinna Keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna juhataja dr Aino Rõõm.

Miks on gripivaktsiin tõhusam vahend kui küüslauk ja gripitee?

Vaktsiin annab kaitse haigestumise eest. Gripivastane vaktsiin koosneb erinevate viirustüvede inaktiveeritud ehk surmatud viirusvalkudest. Need surmatud viirusvalgud panevad tööle meie immuunsüsteemi ja selle tulemusena töötatakse välja kaitsekehad vaktsiini koostises olnud viirustüvede vastu.

Igaks sügiseks toodetakse uue koostisega gripivaktsiin, kuna gripi antigeenne struktuur muutub ning nii valitakse vaktsiini koostisesse just need gripiviiruse tüved, mis kutsusid esile haigestumist lõunapoolkeral. Vaktsiini toime on gripihaigust ennetav ning pärast vaktsineerimist tekivad kaitsekehad 10‒14 päeva jooksul. Kui inimene puutub peale seda kokku gripiviirusega, siis ei saa hakata viirus paljunema, kuna kaitsekehad seovad viiruse ära ja haigestumist ei toimu. Muud gripivastased ravimid toimivad alles siis, kui inimene on juba grippi haigestunud ehk neil puudub ennetav ja haigestumist vältiv toime. Samuti ei sega küüslauk gripiviiruse paljunemist ega piisknakkusena levimist. Vaktsineeritud inimene ei ole teistele nakkusallikaks.

Miks vaktsineerimine ei saa põhjustada grippi haigestumist?

Kuna vaktsiini koostises on surmatud viiruse erinevad valgud, ei saa need tekitada gripiviirusesse haigestumist. Kui inimene haigestub kohe pärast vaktsineerimist, oli tal eelnevalt haiguse peiteperiood juba organismis olemas ja ta oleks haigestunud sellesse viirushaigusesse niikuinii ehk tegemist oli ajalise kokkusattumusega. Haigestumisel saab viirust määrata ninaneelust võetud analüüsi alusel ja diagnoosida, millise viirushaigusega on tegu. Gripiviiruse PCR-testi vastuse saab meie haiglas tunni jooksul.