Lõuna-Eesti Vähiühingu juhatuse esimehe, Eesti Vähiliidu nõukogu liikme onkoloog Kaiu Suija sõnul on teenus vägagi populaarne. Helistajateks on nii vähihaiged, nende omaksed kui ka “vähi kartjad”.

Vähihaigetel on palju küsimusi ravi korralduse, kõrvaltoimete, ravivõimaluste ja ka alternatiivravi osas. Samuti vajavad haiged psühholoogilist abi ning küsivad nõu nii majanduslike kui sotsiaalsete toetuste kohta.

“Omastel on samuti küsimusi toetuste, hoolduse ja toetusravi võimaluste kohta. Ning ka nemad vajavad psühholoogilist abi. Väike osa helistajatest kurdab mõne tervisehäda üle, küsides arglikult, ega need ometi vähile viita. Neile anname teada, kuhu pöörduda, et meelerahu tagasi saada.”

Kaiu Suija kiidab, et helistajad on väga teadlikud, nende küsimused küllalt spetsiifilised: osatakse küsida konkreetse ravimi ja/või ravimeetodi kohta.

“Kuna sellest aastast on muutunud invatehniliste abivahendite taotlemise süsteem, siis praegu on palju küsimusi ka selles valdkonnas.

Vähiliidu nõuandetelefonil ooda­takse helistama kõiki inimesi, kellel on vastuseta jäänud küsimusi või soovitakse saada kinnitust oma teadmistele.

Kaiu Suija sõnul tuleb hinge põletama jäänud küsimustele kindlasti leida vastused. Oma murega ei tohi üksi olla.


TASUB TEADA

Sõeluuring

  • Rinnavähi sõeluuringule kutsutakse naisi iga kahe aasta järel. Tänavu: 50–62aastastele ravikindlustatud naistele, sünniaastaga 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966.
  • Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse naisi iga viie aasta järel. Tänavu: 30–55aastastele ravikindlustatud nais­te­le, sünniaastaga 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986.
  • Lisateavet leiate www.haigekassa.ee/et/inimesele/haiguste-ennetamine/vahi-soeluuringud-naistele ja www.cancer.ee. Haigekassa infotelefon 16 363.

Konsultatsioon rinnavähi patsientidele

  • Kord nädalas, neljapäeviti kl 12–15 võtab Eesti Vähiliidus Tallinnas Viru tn 5–3 vastu mammoloog dr Astrid Järvet, kes konsulteerib rinnavähi patsiente seoses rinnaproteesidega.
  • Kohapeal valik Saksa firma Thämert kvaliteetseid Silima rinnaproteese ja spetsiaalseid rinnahoidjaid. Eelregistreerimine telefonil 631 1730.