Valu võib suvisel ajal olla tingitud mitmetest erinevatest põhjustest: päikesepistest või kuumusest, aga ka tugevast päikesevalgusest, vähesest vee joomisest või hoopis tavalisest ohtramast alkoholi tarvitamisest.

Valu leevendavaid geele kasutatakse Niglase sõnul sageli aiatööde või sportimise käigus tekkinud traumade, tursete või liigeshädade leevendamiseks.

Päike põletab nahka

Südameapteegi farmatseut Triin Talve aga ütleb, et neilt ostetakse praegu kõige enam tooteid, mis leevendavad päikesepõletust - aaloegeeli ning erinevaid põletusgeele (nt Burnshield ja Burjel).

Päikesekaitsetooted on samuti väga populaarsed, kuid sageli mõeldakse Tulve sõnul nendele peale alles pärast esimese põletuse saamist.

„Põletuse tekkides ei tohi mingil juhul nahale kanda rasvaseid kreeme ega rahvameditsiinis levinud hapukoort. Miks? Nende alla jääv nahk ei suuda kuumust enam ära anda ning põletus kestab naha sügavamates kihtides edasi,“ selgitab Talve ja lisab, et põletusgeelid rahustavad nahka ja soosivad kuumuse eraldumist.

Lisaks on aaloegeel tõhus abimees putukahammustuste korral, mis suvel väga sagedaseks probleemiks on.

Toit keerab seedimise kihva

Suvel toituvad inimesed tihti teistmoodi kui muudel aastaaegadel ja sestap kimbutavad neid Merle Niglase sõnul ka erinevad kõhuhädad – kõhukinnisus, kõhulahtisus, kõrvetised.

Kõhuprobleemid on Triin Talve väitel üsna tihti just ülesöömise tagajärg – rasvane grill-liha, marjad jm tunduvad nii maitsvad, et piiri pidada on keeruline. Seetõttu ostetaksegi suhteliselt palju kõrvetiste leevendamiseks mõeldud ravimeid, häid baktereid ehk probiootikume ja seedeensüüme.

Kuum ja kuiv ilm toob nohu

„Palavuse tõttu kasutatakse siseruumides ning autodes õhukonditsioneere, mistõttu tabab paljusid just suvel nohu, köha või kurguvalu,“ selgitab Merle Niglas.

Alati ei ole aga tegemist n-ö külmetusest tingitud nohuga. Kuna ilmad on püsinud pikalt kuivad ja kuumad, esineb tavalisest enam allergiaid.

Seda, et allergiaravimid on suvel üks enimostetud käsimüügiravimite rühmi, kinnitab ka Triine Talve. Lisaks õitsevatele heintaimedele võivad seda tekitada ka putukahammustused ning mitmed marjad ja puuviljad.

Samuti on suvel on populaarseteks toodeteks villidele mõeldud plaastrid. Villid tekivad kuuma ilmaga üsna kergelt ja harjumatutesse kohtadesse, sest jalad tursuvad ning kõige mugavamadki kingad võivad hõõruma hakata.